Orbāns atkal konfliktē ar Eiropas Savienību
foto: AGF/Nicola Marfisi/AGF/SIPA/Scanpix
Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns.
Pasaulē

Orbāns atkal konfliktē ar Eiropas Savienību

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns atkal konfliktē ar Eiropas Savienību un Ukrainu, bloķējot jaunu finanšu palīdzību vairāk nekā 6 miljardu eiro apmērā.

Orbāns atkal konfliktē ar Eiropas Savienību...

Eiropas Savienības (ES) ierēdņi apsver veidus, kā apiet Ungārijas veto Ukrainas finansēšanai, reaģējot uz Budapeštas bloķēto palīdzību Kijivai vairāk nekā 6 miljardu eiro vērtībā,  raksta informācijas aģentūra "Bloomberg".

Cilvēki, kas pārzina diskusiju gaitu ES diplomātiskajā vienībā apgalvo, ka tiek apsvērta iespēja atļaut valstīm veikt brīvprātīgās iemaksas Eiropas Miera fondā. Tas ļautu nākotnē novirzīt līdzekļus, balstoties uz noguldītāju piekrišanu, nevis vienprātīgu atbalstu.

Ungārija jau vairāk nekā gadu izmanto savu balsi, lai pārtrauktu maksājumus, kas mudina valstis meklēt citus ceļus. Nav skaidrs, vai plāns gūs atbalstu, jo daudzi bloka atslēgas lēmumi jāpieņem vienbalsīgi. Pēc sarunu biedru teiktā, otrdien ES vēstnieki tiksies, lai precizētu detaļas.

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns arvien skaļāk iestājas pret ES centieniem sniegt palīdzību Ukrainai karadarbībā 2,5 gadus pēc Krievijas karaspēka iebrukuma. Ungārijas līderis, kurš uzturēja sakarus ar Kremli, izraisīja skaļu diplomātisku skandālu pēc brauciena uz Maskavu uz sarunām ar Putinu.

Ungārijas nesamierināmība Ukrainas finansējuma jautājumā jau izraisījusi diskusijas diplomātu vidū par to, kā pasargāt palīdzību no veto.