Zelenskis: karš nedrīkst beigties uz Ukrainas rēķina
foto: dpa/picture-alliance
Zelenskis pauda viedokli, ka Tramps nezina, kā izbeigt karu.
Pasaulē

Zelenskis: karš nedrīkst beigties uz Ukrainas rēķina

Santa Hincenberga

Jauns.lv

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sniedza plašu interviju žurnālam "The New Yorker". Tajā viņš norādīja, ka ASV prezidenta kandidāta Donalda Trampa līdzgaitnieks Dž. D. Venss ir "pārāk radikāls" savās idejās par to, kā izbeigt karu Ukrainā.

Zelenskis: karš nedrīkst beigties uz Ukrainas rēķi...

Venss, kurš ir kritizējis ASV palīdzības paketes Ukrainai un aicinājis uz sarunām ar Krieviju, šī mēneša sākumā ierosināja, ka Trampa plānā par kara izbeigšanu varētu būt iekļauta īpašas demilitarizētas zonas izveide starp Ukrainu un Krieviju. Venss norādīja, ka Ukraina saglabātu savu suverenitāti, bet tai būtu jāsniedz garantijas Maskavai, ka tā neiestāsies NATO vai citās sabiedroto organizācijās.

"Domai, ka pasaule varētu izbeigt šo karu uz Ukrainas rēķina, nevar piekrist. Tomēr es šo viņa koncepciju neuzskatu par plānu, vismaz ne oficiālā nozīmē," Ukrainas prezidents sacīja intervijā.

"Es neuztveru Vensa vārdus nopietni, jo, ja tas būtu plāns, tad Amerika virzītos uz globālu konfliktu. Tajā tiktu iesaistīti Izraēla, Libāna, Irāna, Taivāna, Ķīna, kā arī daudzas Āfrikas valstis. Šāda pieeja sūtītu pasaulei šādu netiešu vēstījumu: "es atnācu, es iekaroju, tagad tas ir mans,"" viņš piebilda.

Pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī Zelenskis pieprasīja, lai viņa valsts tiktu uzņemta 32 dalībvalstu aizsardzības aliansē pēc iespējas ātrāk.

Jenss Stoltenbergs, NATO ģenerālsekretārs, kurš drīz atstās amatu, paziņoja, ka Ukrainas dalība NATO nav "jautājums par to, vai, bet kad", lai gan viņš arī norādīja, ka Ukraina nekļūs par dalībvalsti, kamēr karš ar Krieviju turpinās.

Intervijā Zelenskis sacīja, ka Tramps, Republikāņu prezidenta kandidāts, nezina, kā izbeigt karu, pat ja viņš tā domā.