Krievija plāno palielināt savu karaspēku par 180 tūkstošiem karavīru
foto: EPA/Scanpix
Krievijā mobilizēs vēl 180 tūkstošus vīriešu.
Pasaulē

Krievija plāno palielināt savu karaspēku par 180 tūkstošiem karavīru

Anna Klāra

Jauns.lv

Krievijas autoratīvais līderis Vladimirs Putins pirmdien parakstīja dekrētu par Krievijas armijas karavīru skaita palielināšanu par 180 000 karavīriem. Tādējādi kopējais aktīvā dienesta karavīru skaits gaidāmajā ziemā tiks palielinās līdz 1,5 miljoniem.

Krievija plāno palielināt savu karaspēku par 180 t...

Dekrēts stāsies spēkā 1. decembrī, un tas nosaka ka kopējais Krievijas armijas militārpersonu skaits sasniegs 2 389 139 cilvēku, tai skaitā 1,5 miljonus karavīru. Šī ir jau trešā Krievijas militārā paplašināšanās kopš Putina pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī. 2022. gada septembrī Krievijas diktators Vladimirs Putins paziņoja par daļēju mobilizāciju sakarā ar agresorvalsts zaudējumiem karā pret Ukrainu, bet otrā mobilizācija notika aizvadītā gada decembrī, kad Krievijas armija tika paplašināta par 170 tūkstošiem karavīru. 

Daži eksperti lēš, ka "paplašināšanās notiek saistībā ar Krievijas raizēm, ka tās teritorijā varētu sākt tikt izmantoti Ukrainas sabiedroto piegādātie ieroči". Kamēr Krievijas diktators brīdinājis NATO par iespējamu kara eskalāciju ar alianses dalībvalstīm, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis mudinājis Rietumu lielvaras, jo īpaši Apvienoto Karalisti un ASV, atļaut Ukrainai izmantot Lielbritānijas raķetes Storm Shadow un ASV ražotās raķetes ATACMS pa mērķiem Krievijas teritorijā. 

"Krievijas teroru var apturēt. Bet, lai to izdarītu, mums ir jāpārvar bailes pieņemt spēcīgus lēmumus," noradīja Zelenskis pēc tam, kad Krievija aizvadītajā dienā jau kārtējo reizi bija veikusi triecienu pa civiliedzīvotāju infrastruktūrām Harkivā, ievainojot 42 cilvēkus.  Prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks pēc uzbrukuma dalījās ar video, kurā redzamas uzbrukuma sekas. Viņš savos izteikumos asi kritizēja Krievijas autoratīvo līderi Vladimiru Putinu par "tukšiem draudiem par karu ar NATO, apgalvojot, ka Krievija cīnās tikai ar civiliedzīvotājiem un atkāpjas sastopoties ar cienīgu pretinieku".