“Marihuānas legalizēšana bija milzīga kļūda”: Vācijas konservatīvie draud atcelt marihuānas legalizāciju
foto: dpa/picture-alliance/Scanpix
Vācijā no 1. aprīļa daļēji legalizēja marihuānu.
Pasaulē

“Marihuānas legalizēšana bija milzīga kļūda”: Vācijas konservatīvie draud atcelt marihuānas legalizāciju

Zanda Rītuma

Jauns.lv

Vācijā nesen stājās spēkā daļēja marihuānas legalizācija privātai lietošanai, taču marihuānas klubi, kuros tā tiek audzēta un kuri dalās ar to, apgalvo, ka saskaras ar sarežģītu birokrātiju. Tikmēr Konservatīvā Kristīgo demokrātu savienība apsver iespēju atcelt šo legalizāciju.

“Marihuānas legalizēšana bija milzīga kļūda”: Vāci...

Niko Šaks cerēja, pateicoties Vācijas jaunajam likumam, kas atļauj marihuānas glabāšanu, izveidot savu klubu Berlīnē, kurā viņš varētu dalīties ar citiem, ir nonācis strupceļā, jo atļaujas saņemšanas process galvaspilsētā ir bijis ļoti lēns un neskaidrs. Tāpēc viņš nolēma atvērt biroju Brandenburgā. 

“Es domāju, ka daudzi tie, kuri vēlās atvērt savu klubu tagad ir ļoti nedroši, jo prasības ir ļoti augstas, un viņi grib pagaidīt, lai situācija kļūtu skaidrāka,” sacīja “Bunte Blüte” izpilddirektors Šaks.

Kluba apmeklēšana, kurā audzē un dalās ar marihuānu, ir viens no veidiem, kā patērētāji tagad var piekļūt šai narkotikai, kopš aprīlī Vācijā tās lietošana kļuva legāla, bet ar ierobežojumiem.

Pieteikumu iesniedzēji, kas vēlas dibināt minētos klubus, saskaras ar dažāda līmeņa birokrātiju atkarībā no apgabala. Berlīnes pašvaldība ziņu aģentūrai “Euronews” norādīja, ka ar pieteikumu apstiprināšanu būtu jānodarbojas pilsētas Veselības departamentam, taču vispirms ir jāveic izmaksu analīze. Tikmēr tos pieņems rajoni, un šo procesu pieteikuma iesniedzēji raksturo kā apgrūtinošu.

Lēnais process ir īpašs šķērslis lietotājiem Berlīnē, kur marihuānas lietošana ir ievērojami augstāka, salīdzinot ar vidējo rādītāju valstī. Aptaujā, kas veikta 2021. gadā, konstatēts, ka vairāk nekā puse Berlīnes iedzīvotāju vismaz reizi ir lietojuši marihuānu. Aleks Khourdaji, pētījumu uzņēmuma “Prohibition Partners” analītiķis, sacīja, ka šīs problēmas varētu mudināt lietotājus pievērsties nelegāliem avotiem.

“Daudziem cilvēkiem, kas gatavojās dibināt savas kaņepju audzēšanas asociācijas, šķita, ka process ir pārāk birokrātisks, tāpēc viņi nolēma to nedarīt” viņš teica. “Tagad, kad šādu asociāciju ir mazāk, tas atstāj daudzus patērētājus neziņā, un tas varētu viņiem likt apsvērt iespēju atgriezties pie nelegālā tirgus. Tāpēc daudzi paši sāk audzēt marihuānu.”

Vai marihuānu atkal padarīs par nelikumīgu?

Ja turpināsies nelegālā narkotiku pārdošana, tas galu galā varētu novestu pie tā, ka marihuānas lietošana atkal tiks aizliegta.  Konservatīvā Kristīgo demokrātu savienība  (CDU) “Euronews” sacīja, ka likuma atcelšana būs prioritāte pēc nākamā gada vēlēšanām. Partija apgalvoja, ka ir ievērojami pieaudzis ar narkotikām saistīto noziegumu skaits, bet Veselības ministrija atbildēja “Euronews”, ka šāda noziegumu statistika par šo gadu vēl nav pieejama.

“Marihuānas legalizēšana bija milzīga kļūda,” paziņojumā “Euronews” rakstīja CDU deputāts un Bavārijas māsaspartijas Kristīgi sociālās savienības (CSU) pārstāvis veselības politikas jautājumos Tino Sorge. 

“Sekas bērnu un jauniešu veselībai pagaidām vēl nevar prognozēt,” viņš teica. “Tāpēc CDU/CSU parlamentārajai grupai ir prioritāri atcelt šo likumu un apturēt šī likuma iespējamās negatīvās sekas pēc nākamajām vēlēšanām.”

Kas attiecas uz Šaku, neskaidrība saistībā ar marihuānas legalizācijas ieviešanu ir mazinājusi kādreiz svinīgo noskaņojumu.  “Es gaidīju legalizāciju un cīnījos par to daudzus gadus, tāpēc, protams, biju ļoti satraukts un ar nepacietību gaidīju, kad par to tiks paziņots,” viņš teica. “Bet tagad visi ir mazliet vīlušies.”