Ķīna pirmo reizi gadu desmitu laikā paaugstinās pensionēšanās vecumu
foto: Shutterstock
Ilsutratīvs attēls.
Pasaulē
2024. gada 13. septembrī, 18:33

Ķīna pirmo reizi gadu desmitu laikā paaugstinās pensionēšanās vecumu

Zanda Rītuma

Jauns.lv

Ķīna piektdien paziņoja, ka pirmo reizi kopš 1950. gada paaugstinās pensionēšanās vecumu, jo valsts cīnās ar dzimstības samazināšanos un darbaspēka novecošanos.

Ķīna pirmo reizi gadu desmitu laikā paaugstinās pe...

Valsts augstākā likumdevēja iestāde piektdien apstiprināja priekšlikuma projektu pakāpeniskai pensionēšanās vecuma paaugstināšanai, ziņoja valsts mediji. Ķīnā, kur pensionēšanās vecums ir viens no zemākajiem pasaulē un nav mainījies kopš 1950. gada, šīs izmaiņas sāks ieviest no 2025. gada 1. janvāra. Vīriešiem vecums tiks paaugstināts no 60 līdz 63 gadiem, sievietēm no 55 līdz 58 gadiem (strādājot algotu darbu) un no 50 līdz 55 gadiem (rūpnīcās). Saskaņā ar Ķīnas valsts ziņu aģentūras “Xinhua” publicēto tabulu, 1965. gadā dzimušajiem pensionēšanās tiks atlikta par vienu mēnesi, bet 1984. gadā dzimušajiem pensiju nāksies gaidīt vēl piecus gadus.

Kopš izmaiņu ierosināšanas šā gada sākumā, Ķīnas sabiedrībā ir izraisījušās asas diskusijas. Kāds lietotājs populārajā Ķīnas sociālo mediju platformā "Weibo" raksta: "Man nāksies lūgt brīvdienu 60. dzimšanas dienā? Un, ja es nomiršu pie sava darba galda, vai tas tiks uzskatīts par nelaimes gadījumu darbā?" Cits komentārs skanēja šādi: "Es ļoti uztraucos, ka, kad man būs 70 gadu, mans CV būs desmitiem lappušu garš, un, ja personāldaļas speciālists man jautās, kāpēc man 25 gadu vecumā bija pārtraukums demences dēļ, es to pat nespēšu atcerēties!"

Saskaņā ar “Economist Intelligence Unit” datiem, līdz 2035. gadam 60 gadus vecu un vecāku cilvēku skaits Ķīnā pārsniegs 450 miljonus, kas veidos 32,7% no kopējā iedzīvotāju skaita. Tajā pašā laikā darbaspēks, kas nepieciešams pensijas vecuma iedzīvotāju uzturēšanai, samazinās. 2022. gadā dzimušo skaits samazinājās par 10%, sasniedzot vēsturiski zemāko līmeni. Indija pagājušajā gadā apsteidza Ķīnu un kļuva par apdzīvotāko valsti pasaulē, Ķīnai nonākot otrajā vietā.

"Natixis" galvenā ekonomiste Āzijas un Klusā okeāna reģionā, Alīsija Garsija-Herrero, intervijā “NBC News” norādīja, ka pašvaldībām Ķīnā vienkārši nav pietiekami daudz līdzekļu, lai nodrošinātu pensiju izmaksas, un maksājumu sistēma ir decentralizēta.