Pēc Navalnija komandas paustā par uzbrukumu Volkovam Viļņā Lietuvas varasiestādes piesardzīgi klusē
foto: AFP/Scanpix
Navaļnija dibinātais KAF ceturtdien “Youtube” publicētā filmā apgalvoja, ka ir saņēmis Ņevzļina sarakstes, audio un videoierakstus, kas, kā KAF apgalvo, “pierāda, ka viņš pasūtījis šā gada pavasarī Viļņā notikušo uzbrukumu Volkovam (foto) un vēl diviem citiem Navaļnija sabiedrotajiem Argentīnā un Šveicē”.
Pasaulē
2024. gada 13. septembrī, 16:06

Pēc Navalnija komandas paustā par uzbrukumu Volkovam Viļņā Lietuvas varasiestādes piesardzīgi klusē

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Mirušā Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija Korupcijas apkarošanas fonda (KAF) komanda apgalvo, ka uzbrukumu viņu sabiedrotajam Leonīdam Volkovam Viļņā pasūtījis nevis Kremlis, bet gan cits opozicionārs – uzņēmējs Leonīds Ņevzļins. Stāstā KAF ierāvuši arī Latvijas Republikas prokuratūru, paužot neapstiprinātus, nepierādītus apgalvojumus. Tikmēr Lietuvā atbildīgās iestādes situāciju vērtē piesardzīgi.

Pēc Navalnija komandas paustā par uzbrukumu Volkov...

Kā noskaidroja kaimiņvalsts medijs LRT, politiķi aprobežojas ar dažiem lakoniskiem teikumiem vai vispār atsakās publiski izteikties par šo tēmu, un arī tiesībsargājošās iestādes nekomentē KAF publicēto informāciju.

Navaļnija dibinātais KAF ceturtdien “Youtube” publicētā filmā apgalvoja, ka ir saņēmis Ņevzļina sarakstes, audio un videoierakstus, kas, kā KAF apgalvo, “pierāda, ka viņš pasūtījis šā gada pavasarī Viļņā notikušo uzbrukumu Volkovam un vēl diviem citiem Navaļnija sabiedrotajiem Argentīnā un Šveicē”.

Sākotnējais plāns esot bijis nolaupīt Volkovu Lietuvā un nogādāt viņu Krievijā, kā arī mēģināt viņam nodarīt kaitējumu vizītes laikā Amerikas Savienotajās Valstīs. Saskaņā ar KAF versiju, uzņēmējs tā rīkojies, visticamāk, atriebjoties par to, ka Navaļnija sabiedrotie atteikušies ar viņu sadarboties.

Pats bijušais Krievijas naftas kompānijas "Jukos" viceprezidents, tuvs Putina liktenīgā ienaidnieka Mihaila Hodorkovska sabiedrotais, šādas apsūdzības noliedz.

Lietuvas iestādes: “Tiek izmeklētas vairākas versijas”

Navaļnija komanda esot norādījusi, ka Lietuvas tiesībsargājošajām iestādēm ir nodota informācija par iespējamo Ņevzļina lomu uzbrukumā Volkovam un viņa sabiedrotajiem. Taču Lietuvas prokuratūra aģentūrai BNS ne apstiprināja, ne noliedza, ka būtu saņēmusi ar to saistītu informāciju.

Prokuratūrā norādīja, ka turpinās izmeklēšanu saistībā ar uzbrukumu un plašāk KAF publiskotos apgalvojumus pašlaik nekomentēs. "[...] tiek izmeklētas vairākas versijas. Izmeklēšanas versijas ir pirmstiesas izmeklēšanas dati, kuri pašlaik nav publiski pieejami. Vēršam uzmanību uz to, ka prokuratūra nekomentē procesuālās darbības," prokuratūru citē LRT.

Savukārt kaimiņvalsts drošībnieki un policija, lūgti komentēt fonda apgalvojumus, aģentūrai BNS ieteica vērsties prokuratūrā.

Aicina neatmest versiju par Krievijas specdienestu iesaisti

Tikmēr bijušais Lietuvas aizsardzības ministrs, vēsturnieks Arvīds Anušausks aģentūrai BNS norādīja, ka arī pēc KAF filmas un apgalvojumiem nevajadzētu izslēgt versiju Krievijas specdienestu iesaisti.

"Ja runājam par šo situāciju, nevajadzētu izslēgt arī Krievijas specdienestu, šajā gadījumā FSB [Krievijas Federālais drošības dienests], lielo pieredzi, ko tas ieguvis jau no KGB [PSRS ēras Valsts drošības komiteja] laikiem. Tā ir simtgadīga pieredze jebkuras opozīcijas, jebkuru opozīcijas grupējumu, organizāciju un cilvēku šķelšanā un savstarpēju konfliktu izraisīšanā," kaimiņvalsts žurnālistiem pauda bijušais ministrs.

Ar Krievijas opozīcijas pārstāvjiem bieži sazinās arī Lietuvas nevalstiskās organizācijas "Freedom House" biroja vadītājs Vītis Jurkonis, kurš sacīja, ka, kamēr notiek izmeklēšana, šādai diskusijai un apgalvojumiem, kā arī to izvērtēšanai nav vietas.

"Tas viss nav vienkārši apvainojumi vai strīdi. Runa ir par uzbrukumu cilvēkam Lietuvas teritorijā, kā arī incidentiem Argentīnā, Ženēvā un citur [...],” Jurkoni citē LRT.

Filmā minētas arī Latvijas valsts iestādes

Filmā lielākoties tiek apskatīta Krievijas Vladimira Putina opozicionāru cīņa, kas pamatā saistās ar norisēm un iesaistītajām personām Krievijā, taču kādā brīdī filmā izdarīti arī visnotaļ nopietni, apvainojoši apgalvojumi Latvijas prokuratūras virzienā.

KAF filmā min, ka Ņevzļins “par kukuli” panāk, ka pret bijušo KAF izpilddirektoru Vladimiru Ašurkovu tiek uzsākta krimināllieta. Lieta saskaņā ar KAF pagaidām neapstiprinātiem apgalvojumiem tiekot virzīta Rīgā.

Kādā no ziņām rakstīts “Labvakar no Latvijas, ļoti laba ziņa, kad varam sazvanīties?” Vēl kādā teikts: “Par Ašurkovu, Latvija apstiprināja, ka ir gatava uzsākt krimināllietu”.

Pēcāk KAF vadītāja Pevčiha min, ka šo visu būtu “norakstījusi” kā muļķības, taču Ašurkovs Londonā, martā tiešām esot izsaukts uz pratināšanu kā liecinieks kādā krimināllietā. Blakus britu iestāžu pārstāvjiem, kā apgalvo Pevčiha, esot bijuši “divi izmeklētāji no Latvijas” un prokurors no Rīgas.

Jauns.lv šīs publikācijas tapšanas ietvaros nekavējoties sazinājās ar Latvijas Republikas prokuratūru, Rīgas rajona tiesu un Valsts policiju (VP), lai lūgtu komentēt KAF filmā izskanējušos apgalvojumus, kā arī apstiprinātu/noliegtu kādas lietas izskatīšanu Rīgā, kurā jebkādā veidā ir iesaistīts Vladimirs Ašurkovs.

“Prokuratūra ir informēta par publiskajā telpā pieejamo dokumentālo filmu, kurā cita starpā tiek apgalvots, ka Mihaila Hodorkovska komanda esot kukuļojusi Latvijas policijas darbiniekus un prokurorus, lai tiktu uzsāktas krimināllietas pret Krievijas opozicionāriem. Pirms dokumentālajā filmā izskanējušo apgalvojumu izvērtēšanas prokuratūra informāciju nesniegs,” rakstiski atbildēja prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka. Atbildes no pārējām iestādēm publicēsim, tikko tās tiks saņemtas.