"Visiem trūkst viņas vadošās rokas!" Aprit divi gadi kopš karalienes Elizabetes II nāves
foto: amanda rose / Alamy/ Vida Press
Karaliene Elizabete II mira 2022. gadā.
Pasaulē

"Visiem trūkst viņas vadošās rokas!" Aprit divi gadi kopš karalienes Elizabetes II nāves

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Šodien, 8. septembrī, aprit divi gadi kopš mūžībā aizgāja Lielbritānijas karaliene Elizabete II, kura bija visilgāk valdījušais britu monarhs, tronī pavadot 70 gadus.

"Visiem trūkst viņas vadošās rokas!" Aprit divi ga...

Pirms diviem gadiem, 2022. gada 8. septembrī, karaliskās vēstures nozīmīga nodaļa pilnībā apstājās līdz ar karalienes Elizabetes II nāvi. Monarhei bija 96 gadi, un saskaņā ar miršanas apliecību viņa nomira Balmoralas pilī no “vecuma”. Tas, ka viņas veselība pasliktinās, bija skaidrs jau kādu laiku, tomēr tas joprojām bija šoks.

Princis Viljams un princese Ketrīna ar bērniem Džordžu un Šarloti karalienes Elizabetes II bērēs

Elizabete kāpa tronī 1952. gadā, kad mira viņas tēvs, karalis Džordžs VI. Elizabete valdīja pār Apvienoto Karalisti un 14 citām Sadraudzības valstībām un kļuva par vienu no atpazīstamākajām sievietēm, kāda jebkad ir dzīvojusi. Viņas dēls Čārlzs uzreiz kļuva par karali pēc viņas nāves.

19. septembrī notika karalienes Elizabetes II bēres, pulcējot ne vien karaliskās ģimenes pārstāvjus un valstu līderus, bet arī slavenības. 

Par godu Elizabetes nāves gadadienai karalis Čārlzs un karaliene Kamilla piedalījās privātā dievkalpojumā Kratijas baznīcā, netālu no Balmorala. Pils palīgi ir paziņojuši, ka šī būs “privāta pārdomu diena” pārim.

Karalienes Elizabetes II Platīna jubilejas svinību noslēgums

Svētdien, 5. maijā, Lielbritānijā noslēgušās karalienes Elizabetes II Platīna jubilejas - 70 gadu valdīšanas - svinības. 96 gadus vecā karaliene ...

Karaliskās ģimenes eksperts Endrjū Mortons atklājis, kā karaliskā ģimene pārdzīvo divus gadus pēc karalienes Elizabetes II nāves, sakot, ka karaliskās ģimenes locekļiem ir “bijis grūti” noturēties pēc tik ļoti iemīļotās bijušās monarhienes nāves.

Biogrāfs sacīja: “Karaliskajai ģimenei ir bijis ļoti grūti turpināt darbu, jo daudzi no viņiem ir bijuši un joprojām ir smagi slimi. Karalim Čārlzam līdz šim nav īpaši veicies." 

“Es domāju, ka viņiem visiem trūkst viņas vadošās rokas. Kad karaliene bija valsts galva un ģimenes galva, viņi visi bija diezgan labi iejutušies savās lomās, un tagad viss ir sagrauts," uzskata karaliskās ģimenes eksperts.

Cilvēki stundām stāv rindā, lai atvadītos no karalienes Elizabetes II

Ļaudis turpina vairākas stundas stāvēt rindā, lai izrādītu cieņu un atvadītos no karalienes. Viens no Vestminsteras zāles apmeklētājiem BBC atklājis, ...