Krievijas terors Ukrainā pieaugs. Irāna agresoram nodevusi vairāk nekā 200 ballistisko raķešu
foto: AFP/Scanpix
Irānas ballistisko raķešu replikas pie muzeja Teherānā.
Pasaulē
2024. gada 7. septembrī, 12:11

Krievijas terors Ukrainā pieaugs. Irāna agresoram nodevusi vairāk nekā 200 ballistisko raķešu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Teherānas atbalsts Kremļa karam dramatiski pieaudzis, sūtot ieročus, ko varētu izmantot, lai mērķētu uz vairākām Ukrainas pilsētām, ziņo "The Times".

Krievijas terors Ukrainā pieaugs. Irāna agresoram ...

Krievija no Irānas ir saņēmusi vairāk nekā 200 ballistisko raķešu sūtījumu, būtiski palielinot Teherānas atbalstu Krievijas karam pret Ukrainu.

Ukraiņu izlūkdienesta dati norāda uz "Fatah-300" raķešu piegādi, kas var sasniegt mērķus līdz pat 112 kilometru attālumā.

Krievijas kuģis trešdien nogādāja raķetes Kaspijas jūra ostā, pavēstīja Ukrainas militārais avots.

Avots aprakstīja ieročus kā "spēles mainītāju" krieviem, jo ​​tie uzlabos Maskavas spēju trāpīt Ukrainas pilsētām no lielāka attāluma.

Avots sacīja, ka tas vēl vairāk ilustrē nepieciešamību Ukrainai šaut tālas darbības rādiusa Rietumu ieročus, piemēram, Lielbritānijā ražotās raķetes "Storm Shadow", uz galvenajiem mērķiem Krievijā.

Rietumu amatpersonas jau iepriekš no izlūkdienestiem saņēma signālus, kas norādīja uz vienošanos starp abām valstīm par ieroču piegādi. NATO valstis ir brīdinājušas Irānu nesūtīt uz Krieviju ballistiskās raķetes.

"Mēs aicinām Irānu pārtraukt palīdzēt Krievijai karā Ukrainā un nenodot ballistiskās raķetes un ar to saistītās tehnoloģijas, jo tas radītu būtisku eskalāciju un tiešus draudus Eiropas drošībai," jūnija vidū paziņoja G7.

Paredzams, ka Irāna turpinās ieroču plūsmu uz Krieviju, neskatoties uz turpmāku Rietumu sankciju risku.

Kāds Ukrainas aizsardzības avots sacīja: "Ja no šīm raķetēm Ukrainā iet bojā civiliedzīvotāji, tad Irāna par to maksās dubultu cenu. Atbilde būs smaga." Avots sīkāk nepaskaidroja šī komentāra raksturu.

Farzins Nadimi, Vašingtonas Tuvo Austrumu politikas institūta vecākais analītiķis, sacīja: "Tam var būt reāla ietekme uz kaujas lauku Donbasa austrumos."

"Tās ir taktiskās raķetes, kuru darbības rādiuss ir līdz 120 kilometri, tāpēc tās galvenokārt tiks izmantotas taktiski, taču krievi joprojām var tās izmantot, lai uzbruktu tādām pilsētām kā Harkiva un Sumi, kā arī Ukrainas armijas aizmugures apgabaliem Donbasā un Dnipro."

Viņš sacīja, ka galvenās bažas ir par to, ka raķetes varētu pavērt ceļu lielāka darbības rādiusa ieroču versiju piegādei, kas var aizlidot tālāk par 500 kilometriem. "Tas būtu īsts trieciens un varētu sasniegt mērķus tālāk Ukrainas rietumos."

Lielbritānija vēlas ļaut Ukrainai izmantot savas raķetes "Storm Shadow", lai šautu uz mērķiem Krievijas dziļumā, taču ASV to bloķē, baidoties no konflikta eskalācijas.

"Storm Shadow" raķešu darbības rādiuss ir vairāk nekā 240 kilometri, tāpēc tās varētu izmantot, lai sasniegtu lidlaukus dziļāk Krievijas teritorijā.

Avots Ukrainā sacīja, ka Irānas instruktori mācību iestādē netālu no Ašalukas krieviem parādīs, kā izmantot raķetes.