Namībijā šaus ziloņus un citus zvērus, jo sausuma pārņemtajā valstī trūkst ēdamā
foto: Shutterstock
Zilonis Namībijā
Pasaulē
2024. gada 30. augustā, 05:31

Namībijā šaus ziloņus un citus zvērus, jo sausuma pārņemtajā valstī trūkst ēdamā

Māris Puķītis

Jauns.lv

Namībijā ar valdības ziņu nolemts nomedīt 723 savvaļas dzīvniekus, ieskaitot 83 ziloņus, un gaļu izdalīt cilvēkiem, kuri lielā sausuma dēļ Āfrikas dienvidos cieš no pārtikas trūkuma.

Namībijā šaus ziloņus un citus zvērus, jo sausuma ...

Medības norisinās dabas parkos un publiskajās teritorijās, kur dzīvnieku skaits pārsniedzot pieejamās ganības un ūdens krājumus. Plānots nomedīt arī 30 nīlzirgus, 60 bifeļus, 50 antilopes impalas, 100 gnu, 300 zebras un 100 antilopes kanna.

Āfrikas dienvidi cieš no lielākā sausuma pēdējo desmitgažu laikā, un saskaņā ar ANO datiem Namībija jūlijā bija iztērējusi 84% no savām pārtikas rezervēm. Paredzams, ka gandrīz puse Namībijas iedzīvotāju tuvākajos mēnešos saskarsies ar lielu pārtikas trūkumu. Gaidāmi arī cilvēku un savvaļas dzīvnieku konflikti.

Profesionālie mednieki nošāvuši jau 157 dzīvniekus un nodevuši valstij ap 56 800 kilogramiem gaļas. “"Šis uzdevums ir nepieciešams un atbilst mūsu konstitūcijā noteiktajam, ka mūsu dabas resursi tiek izmantoti Namībijas pilsoņu labā,” norāda Vides ministrija.

Piecās Āfrikas dienvidu valstīs – Zimbabvē, Zambijā, Botsvānā, Angolā un Namībijā – mīt vairāk nekā 200 000 ziloņu, viena no lielākajām šo dzīvnieku populācijām pasaulē. Pašā Namībijā ir ap 21 000 ziloņu. Sausums apdraud ne tikai cilvēkus, pērn tas bija iemesls simtiem ziloņu bojāejai Botsvānā un Zimbabvē.