Dots pret dotu! Ukraina veidos savu "sanitāro zonu" Krievijā, lai aizsargātu pierobežu
Ukraiņu karavīru nosviestais Krievijas karogs Kurskas apgabala Sudžā (ekrānuzņēmums no video)
Pasaulē
2024. gada 15. augustā, 13:27

Dots pret dotu! Ukraina veidos savu "sanitāro zonu" Krievijā, lai aizsargātu pierobežu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Ukrainas ofensīva Krievijas Kurskas apgabalā ir paredzēta, lai nākotnē izveidotu “drošības zonu” un šādi aizsargātu savus pierobežas apgabalus no Krievijas uzbrukumiem, paziņojusi Ukrainas reintegrācijas lietu ministre Irina Vereščuka.

Dots pret dotu! Ukraina veidos savu "sanitāro zonu...

“Lai aizsargātu pierobežas apgabalus (galvenokārt Sumu apgabala pierobežu) Ukrainas Aizsardzības spēli izveido drošības zonu Krievijas teritorijā, kas robežojas ar Ukrainas teritoriju,” viņa paziņoja.

Iepriekš Vereščuka paziņoja, ka Ukraina apsver iespēju izveidot humanitāros koridorus civiliedzīvotāju evakuācijai savas armijas ofensīvas zonā, kā arī rīkot “humanitāras operācijas”.

Ukrainas armija iegāja Krievijas Kurskas apgabalā 6. augustā, kā arī darbojas kaimiņu Belgorodas apgabalā. 9. augustā Krievija izsludinājusi pretteroristisko operāciju Kurskas, Belgorodas un Brjanskas apgabalos, kā arī rīko masveida evakuācijas.

“Drošības zonas” izveide ir sava veida atbilde agresorvalstij, kad šā gada 10. maijā Krievija sāka iebrukumu no savas teritorijas Harkivas apgabalā, par uzbrukuma mērķi uzdodot “sanitārās zonas” izveidi, lai neļautu ukraiņiem apšaudīt okupantu pozīcijas Krievijas pierobežā un okupanti varētu no savas teritorijas netraucēti ar raķetēm un droniem postīt Ukrainas pilsētas.

Interesanti, ka Ukrainas ofensīva ir pirmā reize kopš nacistiskās Vācijas iebrukuma 1941. gadā, kad Krievijas teritorijā ir ielauzies ārvalsts karaspēks, taču Krievijā nekāds karastāvoklis netiek izsludināts. Vēl vairāk, Krievijā to oficiāli pat neatzīst par karu, tieši tāpat kā savu 2022. gada 24. februāra invāziju Ukrainā joprojām liekulīgi dēvē par “speciālo militāro operāciju”, kas nu ir pārsviedusies arī pašas agresorvalsts teritorijā.

Svarīga nianse — atšķirībā no Vācijas agresijas tā ir Ukrainas atbilde uz jau divarpus gadus ilgstošo Krievijas asiņaino invāziju Ukrainā, pirms kuras 2014. gadā Krievija anektēja Krimu un sagrāba atsevišķus Donbasa rajonus.