Tēvu nošāva, bet dēlu iegāzīs adrese? Arī skandalozais Roberts Kenedijs jaunākais varētu netikt līdz ASV prezidenta vēlēšanām
foto: AFP/Scanpix
Roberts Kenedijs jaunākais 2024. gada ASV prezidenta vēlēšanu kampaņā
Pasaulē

Tēvu nošāva, bet dēlu iegāzīs adrese? Arī skandalozais Roberts Kenedijs jaunākais varētu netikt līdz ASV prezidenta vēlēšanām

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Neatkarīgais ASV prezidenta amata kandidāts Roberts Kenedijs jaunākais nav Ņujorkas štata iedzīvotājs un tādēļ netiks iekļauts šī štata vēlēšanu biļetenos, šādu lēmumu Ņujorkas štata galvaspilsētā Olbanī pieņēmusi zemākās instances tiesa. Kaut gan Kenedija štābs to pārsūdzēs, nelabvēlīgs iznākums var būtiski graut viņa izredzes kandidēt arī citos štatos.

Tēvu nošāva, bet dēlu iegāzīs adrese? Arī skandalo...

Tiesnese Kristina Raiba paziņoja, ka Kenedija norādītā dzīves vietas adrese bija nepatiesa informācija, tādējādi viņa pieteikums tikt iekļautam vēlēšanu biļetenā ir nederīgs, vēsta ASV masu mediji.

Tiesai iesniegtajā demokrātu prasībā tika apgalvots, ka 70 gadus vecais Kenedijs ir Kalifornijas štata iedzīvotājs, lai gan viņš vēlēšanu dokumentos norādīja adresi Ņujorkas štata Vestčesteras apgabalā, kurā viņš bija mitinājies tikai vienu reizi. Ja Ņujorkas tiesas lēmums tiks apstiprināts visaugstākajā instancē, tas varētu ietekmēt Kenedija statusu arī citu štatu biļetenos, jo viņš norādījis to pašu adresi visos savos vēlēšanu dokumentos visā valstī.

Ja Kenedijs tiks oficiāli atzīts par Kalifornijas štata iedzīvotāju, kur viņš dzīvo ar savu sievu Šerilu Hainsu un tur viņam pieder māja, viņa kandidatūra nebūs tiesīga pretendēt uz Kalifornijas štata elektoru kolēģijas balsīm.

Kādēļ tā? Izrādās, 1804. gadā ratificētais ASV Konstitūcijas 12. labojums paredz, ka štata elektoru kolēģijas locekļi balso par prezidenta un viceprezidenta amata kandidātiem, no kuriem vismaz vienam ir jābūt cita štata pārstāvim. Problēma ir tā, ka Roberta Kenedija jaunākā viceprezidenta amata kandidāte Nikola Šenehena arī ir Kalifornijas štata iedzīvotāja.

"Tiesas atzīst to, ko vēlētāji jau saprot: Roberts Kenedijs jaunākais ir krāpnieks. Viņš zina, ka viņam nekad nebūs iespēju uzvarēt, taču viņš un viņa MAGA [Donalda Trampa kontrolētie republikāņi — red.] ziedotāji mēģina maldināt vēlētājus, lai vēlēšanu rezultātu nosvērtu par labu Trampam," laikrakstam "New York Post" rakstīja demokrātus atbalstošās grupas "MoveOn" pārstāvis.

Savukārt Kenedijs ir apņēmies cīnīties pret šo "uzbrukumu Ņujorkas vēlētājiem". "Demokrāti parāda necieņu pret demokrātiju. Viņi nav pārliecināti, ka varēs uzvarēt vēlēšanās, tādēļ cenšas nedot vēlētājiem izvēles iespējas. Mēs pārsūdzēsim un uzvarēsim," teikts viņa komandas paziņojumā.

ASV prezidenta vēlēšanas notiks 5. novembrī. Galvenie kandidāti ir republikānis, eksprezidents Tramps un demokrāte, pašreizējā viceprezidente Kamala Harisa. Sākotnēji demokrātu kandidāts bija pašreizējais 81 gadu vecais prezidents Džo Baidens, taču viņš piekrita izstāties no cīņas, būtiski uzlabojot partijas izredzes. Kaut gan Kenedijam nav reālu izredžu uzvarēt vēlēšanās un diez vai viņš uzvarēs kaut vienā štatā, par viņu nodotās balsis var svaru kausus nosvērt par labu kādam no galvenajiem kandidātiem.

Jāpiebilst, ka Roberta Kenedija jaunākā tēvs Roberts Frānsiss Kenedijs (1925-1968) arī kandidēja uz ASV prezidenta amatu, pārstāvot Demokrātisko partiju. Populārā ASV ģenerālprokurora dzīve traģiski aprāvās 6. jūnijā 1968. gada vēlēšanu kampaņas laikā, kad 5. jūnijā viņu Losandželosā nāvējoši sašāva palestīnietis Sirhans Sirhans. Kenedija slepkava joprojām izcieš mūža ieslodzījumu. 2023. gadā kārtējo reizi tika noraidīts viņa atbrīvošanas lūgums.

Savas nāves brīdī Kenedijs bija viens no galvenajiem demokrātu kandidātiem uz partijas nomināciju prezidenta vēlēšanās, bet vēlāk nomināciju ieguvušais Hjūberts Hamfrijs pārliecinoši zaudēja republikānim Ričardam Niksonam.

Roberts Kenedijs bija Teksasas pilsētā Dalasā nošautā ASV 35. prezidenta Džona Kenedija (1917-1963) brālis.

Kenedijs jau izcēlies ar savdabīgiem skandāliem. Piemēram, šā gada maijā atklātībā nonāca Kenedija 2012. gada apgalvojums, ka viņa smadzenēs bija ielīdis tārps, apēdis daļu no smadzenēm, pēc tam tur nomiris.

Jūlijā "Vanity Fair" publicēja vecu fotogrāfiju, kurā viņš redzams grasamies iekosties, iespējams, izcepta suņa ķermenī, un publikācijā izteikts minējums, ka attēls varētu būt tapis 2010. gadā Dienvidkorejā, kur suņu ēšana ir lielā cieņā. Kenedijs apgalvoja, ka tā bija kaza Patagonijā un dievojās, ka viņš nekad nebūtu ēdis suni, pērtiķi vai cilvēku.

Savukārt augustā viņš atzinās, ka pirms 10 gadiem Ņujorkas Centrālajā parkā ar draugiem izmeta lācēna līķi, to uzskatot par "jociņu".