Tuaregi Āfrikā sakauj krievu algotņus
foto: AFP/Scanpix
Pateicības afiša "Vagner" algotņiem.
Pasaulē
2024. gada 4. augustā, 08:44

Tuaregi Āfrikā sakauj krievu algotņus

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas “Āfrikas korpuss”, ko galvenokārt veido bijušie “Vagner” algotņi, cietis lielākos zaudējumus Āfrikā.

Tuaregi Āfrikā sakauj krievu algotņus ...

Mali ziemeļos pie Alžīrijas robežas krievu un valdības militāristu kolonna uzdūrās slēpnim, uzbrucēji bija tuaregi, kuri cīnās par neatkarīgas Azavādas valsts izveidi.

Krievijas militārie propagandisti vairākas dienas daudzināja, ka separātistus gaida drīza sagrāve. Viņi 2012. gadā pasludināja savu valsti un kopš tā laika kontrolē Mali ziemeļus.

Pirmās Mali armijas un krievu “Āfrikas korpusa” kopīgās operācijas dienas bija veiksmīgas, un naktī uz 26. jūliju algotņu kolonna grasījās ieiet Alžīrijā. Apmēram divus kilometrus no robežas viņus pārsteidza smilšu vētra, un dumpinieki izmantoja situāciju.

Krievijas avoti lēš, ka varētu būt 20 līdz 50 kritušo, bet BBC avots, kurš agrāk dienējis “Vagner”, teic, ka vismaz 82. Likvidēto vidū varētu būt Antons Jeļizarovs, viens no “Vagner” komandieriem.

Tuaregi ziņo, ka iznīcināts un iegūts daudz ieroču un aprīkojuma, arī saņemti gūstekņi. Separātistu alianses kontā vietnē “X” ievietota uzruna Ukrainai: “Mēs, CSP-DPA bruņotie spēki, vēlamies paust savu solidaritāti jūsu cīņai pret krievu noziedzniekiem. Esam sagūstījuši daudz “Vagner” algotņu un vēlamies šos gūstekņus nodot jums kā atbalsta un solidaritātes apliecinājumu. Tāda žesta nolūks ir palīdzēt jūsu cīņā par taisnīgumu un brīvību.”

Vāgnerieši ieradās Mali 2021. gadā, pēc tam, kad valstī notika apvērsums un varu sagrāba armijas hunta. Jaunā vara ir sarāvusi saites ar Franciju, valsti atstāja vairāk nekā 5000 franču karavīru, un vietā uzaicināti “Vagner” algotņi. Pašlaik krievu “Āfrikas korpuss” darbojas Sīrijā, Lībijā, Mali un Burkinafaso.