Polijā virmo kaislības: kādēļ atbrīvojām krievu spiegu, bet pretī nesaņēmām neko?
Spāņu žurnālists Pablo Gonsaless? Nē, krievu spiegs Pāvels Rubcovs (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2024. gada 2. augustā, 17:40

Polijā virmo kaislības: kādēļ atbrīvojām krievu spiegu, bet pretī nesaņēmām neko?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Polijas valdība piektdien aizstāvēja lēmumu Rietumu un Krievijas ieslodzīto apmaiņas ietvaros atbrīvot Polijā par spiegošanu Krievijas labā apsūdzētu krievu, kurš uzdevās par spāņu žurnālistu, vienlaikus izskanot bažām par Baltkrievijā ieslodzītā poļu žurnālista likteni.

Polijā virmo kaislības: kādēļ atbrīvojām krievu sp...

Lai sekmētu lielāko apmaiņu kopš Aukstā kara, Varšava atbrīvoja žurnālistu Pablo Gonsalesu (Pāvelu Rubcovu), kas ir apsūdzēts spiegošanā Krievijas labā un 2022.gada februārī tika aizturēts pie Ukrainas robežas.

Jauns.lv jau ziņoja, ka ceturtdien Krievijas atbrīvoto ieslodzīto skaitā ir nesen Krievijā par spiegošanu notiesātie "The Wall Street Journal" žurnālists Evans Gerškovičs, kurš aiz restēm atrodās kopš 2023. gada marta un šā gada 19. jūlijā saņēmis 16 gadu ieslodzījumu, bijušais ASV jūras kājnieks Pols Vilans, kurš aiz restēm atradās kopš 2018. gada decembra un 2020. gada 15. jūnijā saņēma 16 gadu ieslodzījumu, kā arī Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko apžēlotais Vācijas pilsonis Riko Krīgers, kuram Baltkrievijā par "terorismu Ukrainas izlūkdienestu uzdevumā" bija piespriests nāvessods. Citu atbrīvoto politieslodzīto skaitā ir vairāki Krievijas diktatora Vladimira Putina režīma opozionāri, no kuriem pazīstamākie ir Arktikas kolonijā nomocītā Alekseja Navaļnija līdzgaitnieki Iļja Jašins, kuram 2022. gada decembrī par Krievijas armijas zvērību Bučā atspoguļošanu jeb "Krievijas armijas diskreditāciju" piespriests astoņarpus gadu ieslodzījums, un Vladimirs Kara-Murza, kuram 2023. gada 17. aprīlī piespriests 25 gadu ieslodzījums par "valsts nodevību" un "Krievijas armijas diskreditāciju".

Savukārt Krievija pretī saņēma Vācijas cietumā mūža ieslodzījumu izcietušo Krievijas Federālā drošības dienesta virsnieku Vadimu Krasikovu, kurš Berlīnē gaišā dienas laikā nošāva bijušo čečenu komandieri, Vācijā politisko patvērumu saņēmušo Gruzijas pilsoni Zelimhanu Hangošvili. Krievija saņēma arī līdz šim Slovēnijā ieslodzītos spiegus Annu un Artjomu Duļcevus, kuri uzdevās par Argentīnas pilsoņiem, Galvenās izlūkošanas pārvaldes aģentu Pāvelu Rubcovu, kurš uzdevās par spāņu žurnālistu, Norvēģijā notverto spiegu Mihailu Mikušinu, kurš uzdevās par Brazīlijas pilsoni, hakeru Romanu Seļezņovu, finanšu tirgus mahinatoru Vladislavu Kļušinu, kā arī kontrabandistu Vadimu Konoščonoku.

Ieslodzīto apmaiņa notika Turcijas galvaspilsētā Ankarā.

Rubcova iekļaušana apmaiņas darījumā daudzos raisa neizpratni, jo Polija nav nodrošinājusi Baltkrievijas poļu žurnālista Andžeja Počobuta atbrīvošanu. Polijas vadošā laikraksta "Gazeta Wyborcza" korespondents un Baltkrievijas poļu aktīvists Počobuts tika notiesāts 2023.gada februārī.

"Vēlos apliecināt, ka centieni atbrīvot citus politieslodzītos, arī Andžeju Počobutu, notiek citas procedūras ietvaros," piektdien žurnālistiem apgalvoja Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Opozīcijas partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) politiķis, bijušais iekšlietu ministrs Marjušs Kamiņskis pārmeta valdībai, ka tā par krievu spiega atbrīvošanu pretī neko nav saņēmusi. "Sarunas par gūstekņu apmaiņu starp Krieviju un Rietumiem notika vismaz pusotru gadu," Kamiņskis norādīja platformā "X", piebilstot, ka, vēl būdams amatā, viņš risinājis sarunas ar ASV amatpersonām par šo apmaiņu. "Mūsu nosacījums gūstekņu apmaiņai bija nodot Polijai Andžeju Počobutu, kas Baltkrievijā notiesāts uz astoņiem gadiem cietumā."

Ceturtdienas ieslodzīto apmaiņas ietvaros tika atbrīvots arī Vācijas pilsonis Riko Krīgers, kas bija ieslodzīts Baltkrievijā.

Piektdien PiS likumdevēji paziņoja, ka ir pieprasījuši valdībai oficiālu skaidrojumu par tās centieniem panākt Počobuta atbrīvošanu.

Počobuts daudz ziņoja par masu protestiem pret Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko un atteicās pamest valsti pēc tam, kad varasiestādes izvērsa represijas pret opozīciju. Žurnālists cietumā nesaņem nepieciešamos medikamentus un viņa veselība pasliktinās, brīdinājuši viņa kolēģi.

Saskaņā ar Baltkrievijas cilvēktiesību organizācijas "Vjasna" datiem Baltkrievijas cietumos ieslodzīti aptuveni 1400 politieslodzīto.