Pasaulē

Erdogans draud iebrukt Izraēlā, bet Izraēla viņam sola Sadama Huseina likteni

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans piedraudējis ar Turcijas iebrukumu Izraēlā, lai atbalstītu palestīniešus.

Erdogans draud iebrukt Izraēlā, bet Izraēla viņam ...

“Mums jābūt ļoti stingriem, lai Izraēla nevarētu šīs visas nožēlojamās lietas pastrādāt pret Palestīnu,” saviem Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) biedriem paziņojis Erdogans, kurš ir viens no asākajiem Izraēlas kritiķiem. “Gluži tāpat kā mēs iegājām [Kalnu] Karabahā, gluži kā mēs iegājām Lībijā, mēs varam to pašu izdarīt arī viņiem. Nav nekā, ko mēs nespētu izdarīt. Mums tikai ir jābūt stingriem.”

Turcijas draudi Izraēlai pastiprinājušies laikā, kad Izraēla ne tikai karo Gazā pret “Hamas” palestīniešu teroristiem, bet arī Irānas atbalstītajiem “Hezbollah” teroristiem Libānas dienvidos, no kurienes viņi raida raķetes uz Izraēlu. Pavisam nesen no Libānas atlidojusī raķete nogalināja 12 bērnus futbola laukumā Golānas augstienē, un Izraēla piedraudējusi ar iznīcinošiem triecieniem “Hezbollah”.

Izraēlas ārlietu ministrs Izraēls Kacs šādā gadījumā solījis Erdoganam Irākas diktatora Sadama Huseina likteni. “Erdogans seko Sadama Huseina pēdās un draud uzbrukt Izraēlai. Atgādināsim viņam, kas tur notika un kā tas beidzās,” sociālajā vietnē “X” rakstīja Kacs.

Jāpiebilst, ka pēc Sadama Huseina pavēles Irākas armija 1990. gadā anektēja Kuveitu, no kurienes Irāku padzina ASV vadītā starptautiskā koalīcija 1991. gadā, bet pēc pēc jaunas starptautiskās koalīcijas invāzijas 2003. gadā Huseinu gāza no Irākas prezidenta amata. Viņu notvēra 2003. gada 13. decembrī, 2006. gada 5. novembrī Irākas tribunāls viņu atzina par vainīgu noziegumos pret cilvēci un piesprieda viņam nāvessodu. Sadamu Huseinu pakāra 2006. gada 30. decembrī.

Pēdējo gadu laikā, un jo īpaši pēc “Hamas” teroristu uzbrukuma Izraēlai pērnā gada 7. oktobrī un Izraēlas atbildes operācijas Gazā, Izraēla un Turcija regulāri apmainījusies ar laipnībām, un gan Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, gan Erdogans viens otru salīdzinājus’iar bēdīgi slaveno nacistiskās Vācijas fīreru Ādolfu Hitleru. Erdogans pastāvīgi atteicies atzīt "Hamas" par teroristu organizāciju un ticies ar tās vadītājiem.