Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
"Laiks "nodot lāpu" jaunai līderu paaudzei": Baidens skaidro izstāšanos no cīņas par pārvēlēšanu
foto: AP/Scanpix
ASV prezidents Džo Baidens.
Pasaulē

"Laiks "nodot lāpu" jaunai līderu paaudzei": Baidens skaidro izstāšanos no cīņas par pārvēlēšanu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Prezidents Džo Baidens trešdienas vakarā teica uzrunu valsts iedzīvotājiem no Ovālā kabineta, skaidrojot savu izstāšanos no cīņas par pārvēlēšanu un atbalstu viceprezidentes Kamalas Harisas kandidēšanai prezidenta vēlēšanās novembrī.

"Laiks "nodot lāpu" jaunai līderu paaudzei": Baide...

Baidens teica, ka demokrātijas saglabāšana ir svarīgāka par jebkuru titulu, un atzina, ka ir pienācis laiks "nodot lāpu" jaunai līderu paaudzei. Pirms vairākiem gadiem Baidens nosauca viceprezidenti Kamalu Harisu kā vienu starp jaunākās paaudzes līderiem, kuru viņš uzskatīja par Demokrātu partijas nākotni. "Tagad ir pienācis laiks dot ceļu šīm jaunajām, jaunākajām balsīm," viņš sacīja, "piemēram, Harisai."

Lai gan viņš nepieminēja Republikāņu kandidātu un bijušo prezidentu Donaldu Trampu vārdā, Baidens ir atsaucies uz Trampu kā draudu demokrātijai. Baidens teica, viņš bija pelnījis otro termiņu, bet labākais ceļš uz priekšu ir "nodot lāpu" jaunai paaudzei. Viņš uzsvēra, ka tas ir labākais veids, kā apvienot Amerikas nāciju. Viņš teica, ka neskatoties uz to, ka ir labi, ja valda kāds ar pieredzi, ir laiks dot vietu jaunām balsīm. Baidens norādīja, ka daļēji pie šī lēmuma nonācis arī tāpēc, ka šaubījies, vai spētu uzvarēt Trampu.

"Es cienu šo amatu, bet mīlu savu valsti vairāk," sacīja prezidents. "Tas bija mans gods jums kalpot. Bet demokrātijas aizsardzībā, kas ir apdraudēta, es domāju, ka tas ir svarīgāk par jebkuru titulu."

Prezidents izteica pateicību amerikāņiem un slavēja valsti kā iespēju zemi.
"Kalpot šai nācijai vairāk nekā 50 gadus ir bijis manas dzīves privilēģija," viņš sacīja, piebilstot, "Es esmu devis savu sirdi un dvēseli tik daudzām tautām, kā arī daudzi citi. Esmu svētīts miljoniem reižu ar amerikāņu cilvēku mīlestību un atbalstu. Es ceru, ka jūs saprotat, cik pateicīgs esmu visiem jums."

Atlikušajiem sešiem mēnešiem savā termiņā, Baidens sacīja, ka plāno koncentrēties uz amata pienākumu pildīšanu. Viņš plāno turpināt mēģināt samazināt izmaksas ģimenēm, aizstāvēt katra cilvēka brīvību, aizsargāt tiesības vēlēt un cīnīties pret vēzi. Viņš teica, ka arī plāno turpināt izteikties pret ieroču izmantošanu vardarbībai un aicināt uz Augstākās tiesas reformu.