Zelenskis: zaudēt karu mums nozīmē zaudēt savu valsti
foto: LETA
Ukrainas prezidents Vlodomirs Zelenskis.
Pasaulē
2024. gada 21. jūlijā, 18:19

Zelenskis: zaudēt karu mums nozīmē zaudēt savu valsti

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Krievijas un Ukrainas konflikta iesaldēšana nav laba izeja no kara, intervijā britu raidsabiedrībai BBC sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Zelenskis: zaudēt karu mums nozīmē zaudēt savu val...

"Zaudēt mums nozīmē zaudēt savu valsti. Kāds saka: "Kas jums ir svarīgāk - teritorija vai cilvēki?" Kā var tā salīdzināt? Cilvēki ir svarīgi, bet tas nenozīmē, ka var viņiem (krieviem) atdot 30% mūsu zemes," norādīja prezidents.

Zelenskis uzsvēra, ka konflikta iesaldēšana, agresoram paturot jau ieņemto teritoriju, nav laba izeja no kara.

"Kas jums teica, ka viņi neies tālāk? Kas jums teica, ka iesaldēts konflikts nostrādās? Tas jau ir iesaldēts. Kas teica, ka [Krievijas diktators Vladimirs] Putins negrib mūs vienkārši sadragāt? Viņš to grib. Viņš vienkārši grib Padomju Savienības atgriešanos viņa vadībā līdz viņa dienu beigām," skaidroja Zelenskis.

Ukrainas prezidents arī komentēja ASV republikāņu prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa ideju par kara izbeigšanu 24 stundu laikā.

"Visi būs laimīgāki, ja viens cilvēks pasaulē, lai tas būtu Donalds Tramps, spēs apturēt. Jautājums ir - par kādu cenu un kas maksās," sacīja Zelenskis.

"Es ar to nedomāju, ka viņš liks mums maksāt. Bet, ja jūs gribat to izdarīt 24 stundu laikā, vieglākais variants ir skubināt mūs to izdarīt," skaidroja prezidents.

"Jo ir skaidrs, kā to izdarīt - tas nozīmē vienkārši apstāties un atdot, un aizmirst. Bez sankcijām, Putins savāks teritoriju, radīs uzvaru savai sabiedrībai un pasaulei," norādīja Zelenskis.

"Neviens nenonāks cietumā, nekādas atbildības, nekāda tribunāla," viņš piebilda.

"Jā, tas ir ļoti vienkāršs ceļš, bet mēs nekad uz to neiesim. Un pasaulē nav neviena cilvēka, kas spētu mūs piespiest to darīt," sacīja prezidents.

"Jo runa nav par vienu prezidentu vai desmitiem cilvēku, runa ir par nāciju. Krievi ir nogalinājuši tik daudz cilvēku. Kā mēs to varam aizmirst? Un mēs to nepiedosim," uzsvēra Zelenskis.

Ukrainas līderis apliecināja - ja pēc vēlēšanām ASV vadībā būs jauna komanda, viņš ir gatavs strādāt arī ar to, "nebaidoties no smaga darba".