foto: AFP/Scanpix
Stoltenbergs paziņo par NATO militāro palīdzību Ukrainai 40 miljardu eiro apmērā
Časovjara 2024. gada 4. jūlijā.
Pasaulē
2024. gada 5. jūlijs, 16:57

Stoltenbergs paziņo par NATO militāro palīdzību Ukrainai 40 miljardu eiro apmērā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs piektdien apstiprinājis, ka NATO 2025.gadā sniegs Ukrainai militāro palīdzību 40 miljardu eiro apmērā.

Stoltenbergs preses konferencē sacīja, ka sabiedrotie vienojušies nākamgad saglabāt šo finansiālo solījumu kā "minimālo bāzes līmeni", lai apmierinātu Ukrainas vajadzības, tai aizsargājoties pret Krievijas iebrukumu.

NATO līderi nākamnedēļ tiksies Vašingtonā, lai atzīmētu alianses 75.jubileju, un sagaidāms, ka viņi samitā apliecinās stingru atbalstu Ukrainai. Taču solījums par militāro palīdzību 40 miljardu eiro vērtībā nav ilgtermiņa finansiālas saistības, ko vēlējās panākt Stoltenbergs.

NATO ģenerālsekretārs vēlējās, lai NATO valstis samitā Vašingtonā vienojas par plānu ilgtermiņa atbalstam Ukrainai, novērtējot to uz 40 miljardiem eiro gadā. Slogs tiktu sadalīts pa valstīm, ņemot vērā to iekšzemes kopproduktu (IKP), un ASV nodrošinātu 50% no palīdzības.

Stoltenbergs vēlējās nostiprināt NATO atbalstu Ukrainai gadījumā, ja ASV prezidenta amatā 2025.gada janvārī atgrieztos Donalds Tramps, kurš vairākkārt skeptiski izteicies par NATO.

Stoltenbergs paziņoja, ka NATO nāks klajā ar jaunu atbalsta projektu Ukrainai, kam dots nosaukums NATO drošības palīdzība un apmācība Ukrainai (NSATU).

NATO pārņems militārās palīdzības koordinēšanu un sniegšanu Ukrainai, kā arī Ukrainas bruņoto spēku apmācību, paziņoja Stoltenbergs, uzsverot, ka tas nenozīmē NATO iesaistīšanos karā.