Filipīnās atkritumus maina pret rīsiem
foto: REUTERS/SCANPIX
Filipīnas ir pasaulē lielākā okeāna piesārņotāja ar plastmasu, veidojot 36% no kopējā apjoma. Tā izskatās krastmala Manilā.
Pasaulē

Filipīnās atkritumus maina pret rīsiem

Māris Puķītis

Māris Puķītis

Āzijas pludmales bieži vien ir ārkārtīgi piesārņotas ar atkritumiem. Filipīnās niršanas kūrortā uzsākta jauna kampaņa – pret katru savākto atkritumu maisu pretī izsniedz maisu ar rīsiem.

Filipīnās atkritumus maina pret rīsiem ...

Mabini Batangas provincē ir slavena ar jūras bioloģisko daudzveidību, tostarp krāšņiem koraļļiem, taču to apdraud aizvien pieaugošais plastmasas piesārņojums. It īpaši cieš jūras bruņurupuči. “Viņi ēd plastmasas salmiņus un maisiņus, un zivis uzņem arī mikroplastmasu,” aģentūrai “Reuters” teic brīvprātīgais Džulio Endaja.

Taču, kopš pirms gandrīz diviem gadiem sākās programma “Rīss pret drazām”, ir savāktas vairāk nekā 4,3 tonnas plastmasas atkritumu. Pretī izdalītas 2,6 tonnas rīsa, kas sapakots viena kilograma maisos, pietiekami nelielas ģimenes dienas iztikai. Programmu finansē no ziedojumiem.

Šī ir nozīmīga iespēja vietējiem iedzīvotājiem būt paēdušiem, īpaši, kad pēdējos gados kāpušas rīsu cenas. “Mēnesī man vajag četrarpus maisus rīsu, tagad viss, kas man jāpērk, ir divi maisi, kas ir liels atspaids,” saka 46 gadus vecā Dženeta Asevedo.

Filipīnas ir pasaulē lielākā okeāna piesārņotāja ar plastmasu, veidojot 36% no kopējā apjoma, liecina Oksfordas Universitātes projekta “Our World in Data” ziņojums.