foto: Baltkrievijas vēstniecība Vācijā
Mīklaini miris bijušais Baltkrievijas vēstnieks Vācijā
Pēc atgriešanās Baltkrievijā bijušais vēstnieks Deniss Sidorenko nevarējis izturēt “lojalitātes pārbaudes”.
Pasaulē
2024. gada 1. jūlijs, 09:05

Mīklaini miris bijušais Baltkrievijas vēstnieks Vācijā

Māris Puķītis

Jauns.lv

Minskā 46 gadu vecumā miris bijušais Baltkrievijas vēstnieks Vācijā Deniss Sidorenko. “Naša Ņiva” raksta, ka viņš izdarījis pašnāvību, izlecot no augstceltnes loga.

Ārlietu ministrijas oficiālajā nekrologā nāves iemesli nav norādīti. Pēc “Naša Ņiva” ziņām, diplomāts nav izturējis Valsts drošības dienesta spiedienu. Pavasarī pēc astoņiem gadiem vēstnieka amatā viņš atgriezās dzimtenē, diktators Aleksandrs Lukašenko viņu atbrīvoja 11. martā. 

Pēc atgriešanās Sidorenko nevarēja dabūt jaunu darbu. Viņu vajadzēja pārcelt uz Ārlietu ministrijas centrālo aparātu, bet šķēršļus radīja čekisti. Bijušais Baltkrievijas vēstnieks Francijā, opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas vietnieks Apvienotajā pārejas kabinetā Pāvels Latuško stāsta, ka nelaiķis nevarējis iziet poligrāfa jeb melu detektora pārbaudi. 
Viņš nokļuvis VDK uzmanības lokā, kas “faktiski pilnībā nosaka ministrijas kadru politiku, pārbaudot darbinieku lojalitāti režīmam”. Pēc Latuško domām, diplomāts miris, jo uz stipra stresa fona neizturēja veselība.

Izdevums “Pozirk” raksta, ka nāves iemesls ir sirds lēkme. Ārlietu ministrijas nekrologā Sidorenko nosaukts par “cienījamu kolēģi”. Viņš ieņēma vēstnieka amatu Vācijā no 2016. līdz 2024. gadam un publiski iestājās par labām attiecībām ar Eiropas Savienību. 

Pēc Latuško vārdiem, Sidorenko bija no ārlietu ministra Vladimira Makeja komandas, kurš nomira mīklainos apstākļos 2022. gada novembrī 64 gadu vecumā. Makeju uzskatīja par “rietumnieciskāko” Lukašenko līdzgaitnieku, kuru diktators izmantoja par starpnieku sarunās ar Eiropas Savienību un ASV. Pēc oficiālās versijas, Makejs miris no infarkta, bet izteiktas aizdomas par pašnāvību.