foto: AFP/Scanpix
Wikileaks: dokumentu izraksti, kas satricināja pasauli
"Wikileaks" dibinātājs atbrīvots no cietuma.
Pasaulē
2024. gada 27. jūnijs, 11:40

Wikileaks: dokumentu izraksti, kas satricināja pasauli

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/CNN

Par Džuliana Asanža “Wikileaks”, kas publicēja tūkstošiem slepenu dokumentu par visu, sākot no filmu industrijas līdz nacionālajai drošībai un kariem, jau gadiem ilgi pastāv divejādi viedokļi.

“Wikileaks” atbalstītāji uzskata, ka šī ziņu vākšanas tīmekļa vietne ir galvenais spēlētājs, kas atklāj noslēpumus, kurus valdības un uzņēmumi labprātāk paturētu apslēptus, bet citi savukārt uzskata, ka “Wikileaks” failu publicēšana, kas atklāja informāciju par Irākas un Afganistānas kariem, ir apdraudējusi dzīvības.

Lūk, dažas no šokējošākajām lietām, ko atklāja “Wikileaks”:

Helikoptera uzbrukums

2010. gadā “Wikileaks” publicēja ASV militārā helikoptera videoierakstu, kurā redzama civiliedzīvotāju nogalināšana Bagdādē, Irākā. Balss pārraidē aicināja pilotus "aizdedzināt viņus visus", un no helikoptera tika apšaudītas personas, kas atradās uz ielas. Kad notikuma vietā ieradās furgons, lai paņemtu ievainotos, arī uz to tika šauts.

ASV armijas izlūkošana

“Wikileaks” ir publicējis simtiem tūkstošu dokumentu, kas noplūduši no bijušās ASV armijas izlūkdienesta analītiķes Čelsijas Maningas.

Dokumenti, kas attiecas uz karu Afganistānā, atklāja, ka ASV bruņotie spēki ir nogalinājuši simtiem civiliedzīvotāju, par kuriem netika ziņots. Citi dokumenti par Irākas karu atklāja, ka nogalināti 66 000 civiliedzīvotāju - vairāk, nekā iepriekš ziņots. 

Dokumenti arī liecināja, ka Irākas spēki ir spīdzinājuši gūstekņus.

Starp noplūdinātajiem dokumentiem bija vairāk nekā 250 000 ziņu, ko sūtījuši ASV diplomāti. Tās atklāja, ka ASV vēlas vākt ANO galveno amatpersonu "biogrāfisko un biometrisko" informāciju, tostarp acu varavīksnenes skenēšanu, DNS paraugus un pirkstu nospiedumus.

11. septembra terorakta peidžera ziņojumi

“Wikileaks” publicēja aptuveni 573 000 pārtvertu peidžera ziņojumu, kas tika nosūtīti 11. septembra terora uzbrukumu laikā ASV.

Ziņojumos ir ģimenes, kas pārbaudīja savu tuvinieku stāvokli un valdības dienesti, kas reaģēja uz uzbrukumiem.

"Prezidents ir mainījis maršrutu, neatgriezīsies Vašingtonā, bet nav zināms, kur viņš dosies," teikts vienā no ziņojumiem.

Demokrātu e-pasta vēstules

“Wikileaks” publicēja tūkstošiem uzlauztu e-pasta vēstuļu no Hilarijas Klintones kampaņas vadītāja Džona Podestas konta pirms 2016. gada ASV prezidenta vēlēšanām.

Šajos e-pastos Klintones kundzes sāncensi vēlēšanās Bērniju Sandersu par kritiku Parīzes klimata pārmaiņu nolīgumam nodēvēja par "muļķi".

Informācijas noplūdes laiks izraisīja apsūdzības, ka “Wikileaks” apzināti cenšas diskreditēt Klintones kundzi.

Lielbritānijas Nacionālās partijas biedri

2008. gadā “Wikileaks” publicēja vairāk nekā 13 000 Lielbritānijas Nacionālās partijas biedru vārdus, adreses un kontaktinformāciju.

Politiskās partijas manifestā bija ierosināts aizliegt imigrāciju no musulmaņu valstīm un mudināt daļu Apvienotās Karalistes iedzīvotāju atgriezties "savās etniskās izcelsmes zemēs".

“Sony Pictures” dokumentu nopludināšana

2015. gadā “Wikileaks” vietnē tika publicēta vairāk nekā 170 000 e-pasta vēstuļu un 20 000 filmu studijas “Sony Pictures” dokumentu noplūde.

Izklaides uzņēmums cieta no kiberuzbrukuma dažas nedēļas pirms filmas “The Interview”, kurā tika izsmiets Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns, iznākšanas.

Tāpat e-pasti atklāja, ka aktrises Dženifera Lorensa un Emija Adamsa saņēma mazāku honorāru nekā viņu vīriešu dzimuma galvenās lomas atveidotāji filmā "American Hustle".

Leonardo Di Kaprio tika nosaukts par "nicināmu" par atteikšanos no lomas Sony Pictures filmā.

Asanža kungs sacīja, ka e-pasta vēstules ir sabiedrības interesēs, jo tās parāda starptautiska uzņēmuma iekšējo darbību un ir "ģeopolitiska konflikta centrā".

Kā zināms, ASV tiesa trešdien atbrīvoja tīmekļa projekta "Wikileaks" dibinātāju Džūljenu Asanžu pēc tam, kad viņš saskaņā ar vienošanos ar ASV varasiestādēm tiesā atzina savu vainu, lai izbeigtu savu gadiem ilgušo juridisko drāmu.

Kā zināms, Asanžs kopš 2019.gada aprīļa atradās apcietinājumā stingri apsargājamajā Belmāršas cietumā Londonā.