Klaipēdas ostā top inovātīvs kuģis: darbināms ar ūdeņradi un elektrību
foto: TT NYHETSBYRÅN/ Scanpix
Klaipēda, Lietuva.
Pasaulē

Klaipēdas ostā top inovātīvs kuģis: darbināms ar ūdeņradi un elektrību

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Pēc Klaipēdas ostas pārvaldes pasūtījuma tiek būvēts Lietuvā pirmais kuģis, kas darbināms ar ūdeņradi un elektrību, piektdien paziņoja Klaipēdā bāzētā kompānija "Vakaru laivu gamykla" (VLG).

Klaipēdas ostā top inovātīvs kuģis: darbināms ar ū...

Igaunijas grupā BLRT ietilpstošās VLG uzņēmums "Vakaru Baltijos laivu statykla" (VBLS) kopā ar Igaunijas kompāniju "Baltic Workboats" līdz nākamā gada beigām par 12,1 miljonu eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli, uzbūvēs atkritumu savākšanas kuģi Klaipēdas ostas pārvaldei.  

"Uzņēmums būs pirmais Lietuvā, kas ne tikai ražos "zaļo" ūdeņradi, bet arī pēc pāris gadiem ar to darbinās kuģi. Tas attīrīs arī citus ostā ienākošos kuģus, neatstājot pēdas vidē, un pieņems no tiem atkritumus," sacīja ostas izpilddirektors Alģis Lataks.

VBLS telpas Klaipēdas ostā tiks izmantotas kuģa korpusa, virsbūves un stūrmaņa kabīnes būvniecībai, kravas sistēmu uzstādīšanai un citiem darbiem.

"Baltic Workboats" būs atbildīga par galveno un palīgmehānismu uzstādīšanu, kuģa sistēmu saskaņošanu un testēšanu. Igaunijā tiks uzstādīta arī ūdeņraža degvielas elementu sistēma.

Plānots, ka 42 metrus garais un desmit metru platais kuģis darbosies visu diennakti un spēs savākt 400 kubikmetrus šķidro atkritumu. Tas būs aprīkots ar diviem elektromotoriem un atkarībā no darba intensitātes varēs darboties līdz 36 stundām bez uzlādes.