Pasaulē
2024. gada 17. jūnijs, 12:23

VIDEO: musulmaņu svētceļnieki Minā veic ikgadējo hādža rituālu un ar akmeņiem nomētā velnu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

17. jūnijā svētceļnieku masas sāka simbolisku velna nomētāšanu ar akmeņiem, kas pamatīgā vasaras tveicē Mekā, Saūda Arābijā notiek jau otro dienu.

Rituāls iezīmē hādžu jeb islāma svētceļojuma pēdējās dienas un Eid al-Adha svinību sākumu musulmaņiem visā pasaulē.

Nomētāšana ar akmeņiem ir viens no pēdējiem hādža rituāliem, kas ir viens no pieciem islāma pīlāriem. Svētceļnieku masas Minā met oļus pret pīlāriem, kas simbolizē viņu noraidīšanu no ļaunuma un sātana kārdinājumiem.

Tas notika dienu pēc tam, kad vairāk nekā 1,8 miljoni svētceļnieku pulcējās pie svētā kalna, kas pazīstams kā Arafata kalns, ārpus svētās pilsētas Mekas, ko apmeklē musulmaņu svētceļnieki, lai veiktu ikgadējos piecu dienu hādža rituālus.

foto: Ekrānuzņēmums
Nomētāšana ar akmeņiem ir viens no pēdējiem hādža rituāliem, kas ir viens no pieciem islāma pīlāriem.

Musulmaņu svētceļnieki piedalās tajos pašos rituālos, ko pirms apmēram 1400 gadiem veica islāma pravietis Muhameds.

Pirmā hādža diena tradicionāli ir iespēja svētceļniekiem padzirdīt savus lopus un sagādāt ūdens krājumus. Pēcāk viņi dodas uz Arafata kalnu, kur notiek hādža kulminācija.

Līdz 11. jūnijam Saūda Arābijā bija ieradušies vairāk nekā 1,5 miljoni ārvalstu musulmaņu, lai dotos uz svēto pilsētu Meku pirms šonedēļ gaidāmā ikgadējā svētceļojuma - hādža - sākuma.

Kā informēja Saūda Arābijas amatpersonas, lielākā daļa ārvalstu svētceļnieku ieradušies ar lidmašīnām no visas pasaules. Gaidāms, ka pirms svētceļojuma uz Meku, kas oficiāli sāksies piektdien, ieradīsies vēl daudz ārvalstnieku, kuriem pievienosies simti tūkstoši vietējo.

Pērn hādžā devās vairāk nekā 1,8 miljoni cilvēku, bet Saūda Arābijas amatpersonas prognozē, ka šogad svētceļnieku skaits būs lielāks, tuvojoties pirmspandēmijas līmenim. 2019.gadā svētceļojumā piedalījās vairāk nekā 2,4 miljoni musulmaņu.

Otrdien svētceļnieku pulcējās pie Mekas Lielās mošejas, rituāli apejot septiņus apļus ap Kābu - kuba formas konstrukciju mošejā, kas tiek uzskatīta par islāma vissvētāko vietu. Iešana ap Kābu turpināsies līdz hādža pirmajai dienai.

Piektdien svētceļnieki dosies uz Arafata kalnu, kur visas dienas garumā notiks aizlūgums. Pēc tam svētceļnieki dosies uz Muzdalifāhu, kur savāks oļus, ar ko simboliski nomētāt sātanu.

Hādžs ir piektais un pēdējais no islāma pīlāriem. Visiem muslmaņiem vismaz reizi dzīvē ir jādodas svētceļojumā, ja tas ir fiziski un finansiāli iespējams. Hādža dalībnieki to uzskata par iespēju stiprināt savu ticību, atbrīvoties no veciem grēkiem un sākt jaunu dzīvi.