1dienas
21stundas
43minūtes
26sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Krievija izvedusi savus karavīrus no Kalnu Karabahas
foto: EPA/Scanpix
Krievu karavīri Kalnu Karabahā.
Pasaulē

Krievija izvedusi savus karavīrus no Kalnu Karabahas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Krievija no Kalnu Karabahas izvedusi aptuveni 2000 karavīrus , kuri tur tika izvietoti jau kopš 2020.gada.

Krievija izvedusi savus karavīrus no Kalnu Karabah...

Azerbaidžānas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka Krievijas karavīru, ieroču un aprīkojumu izvešana pabeigta 12.jūnijā. Karavīru izvešana sākās aprīlī pēc Krievijas un Azerbaidžānas vienošanās. Krievija bija izvietojusi Kalnu Karabahā aptuveni 2000 karavīru.

Konflikts par Kalnu Karabahu ir ievērojami pasliktinājis Armēnijas un Krievijas attiecības, jo Maskava uztur labas attiecības ar Baku. Erevāna apsūdz Kremli par nespēju to aizsargāt pret Azerbaidžānas draudiem. Pēc Kalnu Karabahas zaudēšanas Erevāna centusies izveidot jaunas drošības alianses, padziļinot attiecības ar Rietumiem.

Armēnijas ārlietu ministrs Ararats Mirzojans un ASV valsts sekretāra palīgs Eiropas un Eirāzijas jautājumos Džeimss O'Braiens otrdien nāca klajā ar kopīgu paziņojumu, kurā teikts, ka Vašingtona un Erevāna vienojušās "paaugstināt mūsu divpusējā dialoga statusu līdz Stratēģiskās partnerības komisijai".

Pagājušajā mēnesī Erevāna atdeva Azerbaidžānai četrus pierobežas ciemus, ko tā bija ieņēmusi 90.gados. Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans skaidroja, kas tas bija nepieciešams solis, lai beidzot noslēgtu īstu mieru ar Baku, taču ciematu atdošana izraisīja masu protestus Armēnijā.