Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Veikalu iesūdz tiesā par krāpšanu: pistāciju saldējumā nav pistāciju!
Foto: Shutterstock
Pasaulē

Veikalu iesūdz tiesā par krāpšanu: pistāciju saldējumā nav pistāciju!

Māris Puķītis

Jauns.lv

Našķi, kuros no augļiem vai citiem gardumiem ir tikai nosaukums un bildīte uz iepakojuma, nav nekāds retums. Kādai amerikāņu sieviešu grupai tas ir apnicis, un viņas vērsušās tiesā pret veikalu, kas maldina ar pistāciju saldējumu.

Veikalu iesūdz tiesā par krāpšanu: pistāciju saldē...

Federālais tiesnesis Ņujorkā ir devis zaļo gaismu Longailendas sieviešu kolektīvās prasības prāvai. Galvenā prasītāja Dženna Marija Dankana 2022. gada vasarā iegādājās pistāciju saldējumu veikalā “Cold Stone Creamery”, uzskatot, ka tas arī satur pistācijas.

Vēlāk tirgotāja tīmekļa vietnē sieviete uzzināja, ka šajā saldētā piena produktā nav ne grama šo riekstiņu, bet gan to aromatizētājs, kas saskaņā ar tiesas prāvas dokumentiem definēts kā ūdens, etanola, propilēnglikola, dabiskā un mākslīgā aromāta, dzeltenā 5 un zilā 1 maisījums.
“Kad patērētāji iegādājas pistāciju saldējumu, viņi sagaida pistācijas, nevis pārstrādātu sastāvdaļu izdomājumu,” norāda Dankana, piebilstot, ka konkurenti savā saldējumā izmanto īstas pistācijas. Viņa apstrīd arī “Cold Stone” mango, kokosriekstu, apelsīnu, piparmētru, sviesta pekanriekstu saldējumu un apelsīnu sorbeta sastāvdaļu dabiskumu. Likums aizliedz maldinošas darbības un praksi jebkura veida uzņēmējdarbībā, tirdzniecībā, pakalpojuma sniegšanā.

Gandrīz 1000 “Cold Stone” veikalu galvenais franšīzes ņēmējs visā pasaulē ir “Kahala Franchising LLC”. Viens no uzņēmuma advokātiem atteicās komentēt šo lietu, kad ar to sazinājās “Associated Press”.

Tiesas dokumentos “Kahala” centās panākt lietas noraidīšanu, apgalvojot, ka detalizēts saldējuma sastāvdaļu saraksts ir publicēts internetā. Uzņēmuma reģionālais operāciju direktors paudis, ka veikalā neviens plakāts nenorādīja, ka saldējumi ir izgatavoti no kādas konkrētas sastāvdaļas.

Ar līdzīgām situācijām sastopas pircēji visā pasaulē, tostarp Latvijā. Piemēram, vaniļas saldējumā visdrīzāk būs izmantots mākslīgs aromatizētājs, nevis īstā un dārgā vaniļa no Madagaskaras.