foto: IMAGO/Ardan Fuessmann
Kā balsoja citas ES dalībvalstis?: EP vēlēšanu rezultāti
Eiropas Parlamenta ēka Strasbūrā.
Pasaulē
2024. gada 10. jūnijs, 13:55

Kā balsoja citas ES dalībvalstis?: EP vēlēšanu rezultāti

Jauns.lv/LETA

No 6. līdz 9. jūnijam, 27 Eiropas Savienības valstīs norisinājās Eiropas Parlamenta vēlēšanas.

Igaunija

Igaunijā pa divām deputātu vietām ieguvusi nacionālkonservatīvā partija "Isamaa" (Tēvzeme) un sociāldemokrāti (SDE). Pa vienam mandātam no Igaunijai atvēlētajām septiņām vietām ieguvusi liberālā Reformu partija, prokrieviskā Centra partija un labēji populistiskā Konservatīvā tautas partija (EKRE).

Spānija

Spānijā svētdien notikušajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās opozīcijā esošā konservatīvā Tautas partija (PP) apsteigusi premjerministra Pedro Sančesa vadītos sociālistus. Saskaņā rezultātiem, kas iegūti pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas, PP ar 32,2% balsu ieguvusi 22 no Spānijai atvēlētās 61 vietas EP. Tikmēr sociālisti ar 30,2% balsu izcīnījuši 20 mandātus.

Trešajā vietā ierindojusies nacionālkonservatīvā partija "Vox" (Balss), par kuru balsojuši 9,6% spāņu un kurai pienāksies sešas vietas līdzšinējo četru vietā. Savukārt kreiso ekstrēmistu partija "Sumar"(Kopā), kas pārstāvēta Sančesa vadītajā valdošajā koalīcijā, ieguvusi 4,65% balsu un attiecīgi trīs mandātus. Vēl trīs vietas EP ar 4,6% balsu izcīnījusi jaunizveidotā  libertāņu partija partija "Se Acabo la Fiesta" (Ballīte beigusies), kuras galvenais uzstādījums ir cīņa ar korupciju.

Beļģija

Beļģijas parlamenta vēlēšanās uzvarējuši flāmu separātisti, liecina balsu skaitīšanas rezultāti. Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc 95% balsu saskaitīšanas, konservatīvā nacionālistu partija "Jaunā flāmu alianse" (N-VA) ieguvusi 18% balsu, bet radikālākā separātistu partija "Vlaams Belang" (Flāmu intereses, VB) - vēl 15%. Tikmēr līdzšinējā premjerministra Aleksandra de Kro pārstāvētā flāmu liberāļu partija "Open VLD" varētu zaudēt gandrīz pusi deputātu vietu.

Itālija

Itālijā uzvarējusi premjerministres Džordžas Meloni pārstāvētā nacionālkonservatīvā partija "Itālijas Brāļi" ("Fratelli d'Italia"), kas ieguvusi 26 līdz 30% balsu, liecina sabiedriskās raidorganizācijas RAI aplēses. Tas ir par 20 procentpunktiem vairāk nekā iepriekšējās EP vēlēšanām 2019.gadā. Otrajā vietā ierindojusies kreiso partiju apvienība kresi centriskās Demokrātiskās partijas (PD) vadībā, kas varētu būt ieguvusi 21 līdz 25% balsu.

Austrija

Austrijā uzvarējusi galēji labējā Brīvības partija (FPÖ), liecina sākotnējie balsu skaitīšanas rezultāti. Brīvības partija ieguvusi 25,5% balsu, apsteidzot gan pie varas esošo konservatīvo Tautas partiju (ÖVP), gan opozīcijā esošos sociāldemokrātus (SPÖ), par kuriem attiecīgi balsojuši 24,7 un 23,3% austriešu. Šī ir pirmā reize, kad FPÖ izdevies uzvarēt nacionāla mēroga vēlēšanās.

Ziemeļvalstīs panākumus gūst kreisās partijas

Vēlēšanās Ziemeļvalstīs savas pozīcijas nostiprinājušas kreisās partijas un zaļie, kamēr labējo partiju popularitāte mazinājusies, liecina balsu skaitīšanas rezultāti.

Somijā vislielāko pārsteigumu sagādāju galēji kreisā partija "Kreiso alianse", kas ieguvusi 17,3% balsu, liecina oficiālie rezultāti pēc visu balsu saskaitīšanas. Dānijā uzvarējusi galēji kreisā Sociālistiskā tautas partija, kas ieguvusi 17,4% balsu, par 4,2 procentpunktiem vairāk nekā 2019.gadā. Tikmēr pie varas esošie sociāldemokrāti ieguvuši rikai 15,6% balsu, zaudējot 5,9 procentpunktus.

Savukārt Zviedrijā trešajā vietā ar 13,8% balsu izvirzījusies Zaļā partija, palielinot savu atbalstītāju skaitu par 2,3 procentpunktiem. Par 4,29 procentpunktiem pieaudzis atbalsts arī galēji kreisajai Kreiso partijai, par kuru balsojuši 11% zviedru. Tomēr uzvaru Zviedrijā guvuši sociāldemokrāti, par kuriem balsojis 23,1% vēlētāju, bet otrajā vietā ierindojusies liberāli konservatīvā Moderātu partija.