Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Japānā pret zemo dzimstību cīnīsies ar iepazīšanās lietotni
foto: Shutterstock
Tokijas valdība radījusi iepazīšanās lietotni precēties gribētājiem.
Pasaulē

Japānā pret zemo dzimstību cīnīsies ar iepazīšanās lietotni

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/CNN

Japānā dzimstības līmenis, kas jau daudzus gadus ir piedzīvojis strauju kritumu, šogad ir sasniedzis rekordzemu līmeni. Lai mudinātu jauniešus precēties un dibināt ģimenes, Tokijas valdība radījusi pat savu iepazīšanās lietotni.

Japānā pret zemo dzimstību cīnīsies ar iepazīšanās...

Saskaņā ar jaunajiem datiem, ko piektdien publiskoja Veselības, darba un labklājības ministrija, pagājušajā gadā reģistrēti tikai 727 277 dzimušie. Dzimstības koeficients samazinājās no 1,26 līdz 1,20. Lai populācija saglabātos stabila, tai nepieciešamais dzimstības koeficients būtu 2,1. 

Japānā jau pusgadsimtu dzimstības līmenis ir bijis krietni zem šī stabilās atzīmes, ko, kā uzskata eksperti, ietekmēja 1973. gada globālā naftas krīze. Tiek uzskatīts, ka zemā dzimstība rada tālejošas sekas Japānas darbaspēkam, ekonomikai, labklājības sistēmai un sociālajai struktūrai. 

Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, 2023. gadā valstī reģistrēti 1,57 miljoni nāves gadījumu, kas ir divas reizes vairāk nekā dzimušo skaits. Arī laulības jomā nav īpaši veicies – laulību skaits pērn samazinājies par 30 000, savukārt šķirto skaits pieaudzis.

Japānas valdība īpaši koncentrējas uz šo problēmu. Tā ir uzsākusi vairākas iniciatīvas, tostarp bērnu aprūpes iestāžu paplašināšanu, mājokļu subsīdiju piedāvāšanu vecākiem un dažās pilsētās pat pāriem tiek samaksāts par bērnu radīšanu. 

Galvaspilsēta Tokija spērusi vēl soli tālāk – amatpersonas nākušas klajā ar valdības pārvaldītu iepazīšanās lietotni, kas ir agrīnā testēšanas fāzē un pilnībā sāks darboties nedaudz vēlāk.

“Lūdzu, izmantojiet šo aplikāciju kā pirmo soli, lai sāktu laulātā drauga meklēšanu,” teikts lietotnes tīmekļa vietnē, piebilstot, ka mākslīgā intelekta meklēšanas sistēmu nodrošina Tokijas metropoles valdība. 

Lietotājiem tiek lūgts veikt vērtību diagnostikas testu, taču ir arī iespēja iekļaut topošā partnera vēlamās iezīmes. Pamatojoties uz šīm vērtībām, mākslīgais intelekts iepazīstina ar saderīgu personu. 

Vietnē teikts, ka lietotājiem ir jābūt neprecētiem, vecākiem par 18 gadiem, ar vēlmi apprecēties un jādzīvo vai jāstrādā Tokijā. Tajā ir uzskaitīti arī citi valdības pasākumi pāru atbalstam.

Saskaņā ar valdības datiem, aptuveni ceturtā daļa japāņu vecumā no 20 līdz 49 ir vientuļi, un, lai gan cilvēki šajā vecumā regulāri izsaka vēlmi precēties, novecojušas sociālās attieksmes un pieaugošais ekonomiskais spiediens padara nodibināt saikni arvien grūtāku. Tiek uzskatīts, ka Japānā jauniešiem ir tik grūti satikties, ka viņu vecāki organizē tikšanās viņu vietā.