Arī Somija gatavojas mīkstināt stingros alkohola tirdzniecības ierobežojumus
foto: dpa/picture-alliance
PRODUCTION - 27 March 2024, Berlin: A beer is on a table outside in the Schleusenkrug beer garden. Photo: Jens Kalaene/dpa
Pasaulē
2024. gada 6. jūnijā, 12:35

Arī Somija gatavojas mīkstināt stingros alkohola tirdzniecības ierobežojumus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/BBC

Somija tāpat kā Zviedrija cenšas mīkstināt stingros likumus, kas regulē alkohola tirdzniecību.

Arī Somija gatavojas mīkstināt stingros alkohola t...

Jau ziņots, ka Zviedrijas valdība plāno atļaut tā dēvēto "saimniecisko pārdošanu", kurā alkohola ražotāji piedāvā dzērienus pa tiešo klientiem. Tikmēr Somijas parlaments ir apstiprinājis tādu raudzētu dzērienu kā alus, vīna un sidra ar alkohola saturu līdz 8% pārdošanu lielveikalos, salīdzinot ar pašreizējo 5,5% alkohola tilpuma ierobežojumu.

Zviedrijā un Somijā alkoholu parasti var iegādāties tikai valstij piederošos veikalos vai licencētos bāros un restorānos. Zviedrija un Somija ir vienīgās Eiropas Savienības (ES) valstis, kurās ir monopols alkohola tirdzniecībā. Šī ilggadējā prakse ir daļa no plašākām Ziemeļvalstu tradīcijām, un tās mērķis ir ierobežot patēriņu sabiedrības veselības interesēs.

Somijas parlamenta deputāti ar 102 pret 80 nobalsoja par tās raudzēto dzērienu likumu, un visi deputāti no vienas valdošās koalīcijas partijas - kristīgajiem demokrātiem - balsoja pret. Tie, kas iebilda pret tiesību aktiem, savu nostāju pamatoja ar veselības apsvērumiem, baidoties no alkohola patēriņa pieauguma.

Alus ar lielākām promilēm, vīni un sidri veikalos būs pieejami jau nākamnedēļ. Tomēr jaunais likums neattiecas uz destilētiem dzērieniem.

Tikmēr Zviedrijas centriski labējā valdība plāno palīdzēt uzņēmējiem, sekmējot neliela apjoma vīna, alus, sidra un stipro alkoholisko dzērienu tirdzniecību, apmeklējot ražotāju telpas.