Meksikā nonāvēta pirmā pilsētas mēre - sieviete
foto: Ekrānuzņēmums
Jolanda Sančesa
Pasaulē
2024. gada 5. jūnijā, 10:16

Meksikā nonāvēta pirmā pilsētas mēre - sieviete

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Tikai dažas stundas pēc tam, kad pirmo reizi Meksikas vēsturē par valsts prezidenti tika ievēlēta sieviete - Klaudija Šeinbauma, Kotijas pilsētā tika nonāvēta pirmā Meksikas mēre sieviete - Jolanda Sančesa.

Meksikā nonāvēta pirmā pilsētas mēre - sieviete...

Kotijas pilsētas mēre pilsētu vadīja kopš 2021. gada septembra. Kā liecina vietējie mediji, viņai uzbrucis bruņotu vīru grupējums, un uzbrukumā sieviete sašauta 19 reizes. Pēc uzbrukuma Sančesa nekavējoties nogādāta ārstniecības iestāde, tomēr mediķiem viņas dzīvību glābt neizdevās. Tāpat uzbrukumā gāja bojā mēres miesassargs. 

Pagaidām saistībā ar uzbrukumu nav veikti aresti, tomēr vietējie mediji uzskata, ka uzbrucēji nāk no vietējā narkotiku karteļa. Sančesai kopš stāšanās amatā vairākkārt bija jāsaskarās ar nāves draudiem. Jau 2023. gadā viņa tika nolaupīta un turēta gūstā blakus esošajā Džalisko štatā. Politiķe sacīja, ka viņas nolaupītāji pirms viņas atbrīvošanas izteikuši "ultimātus" un pielietojuši pret viņu "psiholoģisko teroru".

Kamēr Sančesa pati nemācēja teikt pie kāda noziedzīga grupējuma piederēja uzbrucēji, vietējie laikraksti norādīja, ka visticamāk vainīgs ir "Jalisco New Generation" kartelis. Noziedzīgā grupa nodarbojas ar narkotiku kontrabandu un ir bēdīgi slavena ar cilvēku nolaupīšanām un izpirkuma naudas izspiešanu. Tāpat kartelis jau iepriekš vainots vairāku amatpersonu slepkavībās - nonāvēti tikuši vairāki valsts iestāžu darbinieki, kuri atteikušies pildīt karteļa prasības.

Sančesa pēc nolapīšanas 2023. gadā norādīja, ka agresori viņai pieprasījuši, lai viņa nodod pilsētas apsardzes funkciju pildīšanu valsts policijas darbiniekiem, tāpat grupējums pieprasījis viņai sniegt regulārus maksājumus organizētajai noziedzībai. Pilsētas mēre šīs prasības atteicās pildīt, un lūdza palīdzību pilsētas aizsardzībai valsts militārajiem dienestiem. Pēc notikušā Sančesai tika nodrošināti bruņoti miesassargi.
 

Tēmas