Latvijas vēstnieks Ukrainā: Krievijas izredzes uz ofensīvu ir nolemtas
foto: Lita Millere/LETA
Latvijas vēstnieks Ukrainā Ilgvars Kļava uzskata, ka jebkurš Krievijas mēģinājums veikt jebkuru nopietnu liela mēroga militāru operāciju pret Ukrainu cietīs neveiksmi.
Pasaulē
2024. gada 4. jūnijā, 10:33

Latvijas vēstnieks Ukrainā: Krievijas izredzes uz ofensīvu ir nolemtas

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Krievijas izredzes uz jebkādu militāru ofensīvu pret Ukrainu ir praktiski nolemtas, intervijā "RBC-Ukraine" paziņojis Latvijas vēstnieks Ukrainā Ilgvars Kļava.

Latvijas vēstnieks Ukrainā: Krievijas izredzes uz ...
"Ar Eiropas Savienības makrofinansiālo palīdzību, kā arī pēc ASV Kongresa lēmuma, sniedzot palīdzību, es domāju, ka Ukrainai ir ļoti augstas izredzes tik cauri šim gadam. Pēc balsojuma ASV es uzdrošinātos teikt, un tas ir mans personīgais viedoklis, ka Krievijas izredzes uz kādu militāru ofensīvu Ukrainā ir praktiski nolemtas," viņš paziņoja.

Pēc vēstnieka domām, ir pamats uzskatīt, ka jebkurš mēģinājums veikt jebkuru nopietnu liela mēroga militāru operāciju pret Ukrainu cietīs neveiksmi, pateicoties palīdzībai ar ieročiem un munīciju, kas nāk galvenokārt no ASV, bet arī no citām NATO valstīm.

"Bet es gribu minēt vēl divas lietas. Pirmkārt, protams, mēs runājam par Ukrainas puses personāla rezervēm. Tas ir ļoti svarīgi. Mums ir liels prieks redzēt, ka mobilizācijas likums beidzot ir ticis cauri parlamentam. Tas ir ļoti svarīgi, tā ir ļoti nepieciešama lieta, jo armijai ir vajadzīgas rezerves," sacīja Kļava.

Viņš norādīja, ka arī Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir nepieciešami ieroči un munīcija.

"Tagad ir nodrošināti ieroči un munīcija, bet mums ir jābūt sagatavotām rezervēm, pirmkārt, lai atturētu no iespējamā Krievijas uzbrukuma, kā šobrīd, Harkivas apgabalā, bet arī citos iespējamos virzienos," piebilda vēstnieks.

Kļava piebilda, ka Latvija cer, ka pēc likuma pieņemšanas šī sistēma strādās efektīvi un rezerves parādīsies pienācīgā laikā. Īpaši karavīru sagatavošanai, viņu aprīkošanai, jaunu brigāžu formēšanai un rotācijas nodrošināšanai frontē vajadzīgi vairāki mēneši.

Krievijas armijas ofensīva

No 2024. gada maija sākuma pēc spēku pārgrupēšanas Krievija atsāka ofensīvu Harkivas apgabala ziemeļos. Pierobežas apdzīvotie punkti tiek pakļauti pastāvīgai apšaudei.