Ķīna noraida Zelenska apsūdzības par citu valstu atrunāšanu no dalības Ukrainas miera samitā
foto: Shutterstock
Pasaulē
2024. gada 3. jūnijā, 13:46

Ķīna noraida Zelenska apsūdzības par citu valstu atrunāšanu no dalības Ukrainas miera samitā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Ķīna pirmdien noraidījusi Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska apsūdzības, ka tā cenšas atrunāt citas valstis no piedalīšanās šomēnes Šveicē gaidāmajā miera samitā.

Ķīna noraida Zelenska apsūdzības par citu valstu a...

Zelenskis svētdien Singapūrā forumā "Šangri-La dialogs", ko apmeklēja daudzu pasaules valstu aizsardzības ministri, sacīja, ka Pekina "šodien smagi strādā pie tā, lai neļautu valstīm ierasties uz miera samitu".

Ukraina cenšas panākt pēc iespējas lielāku dalībnieku skaitu šomēnes Šveicē gaidāmajā miera sanāksmē, kurā Kijiva cer iegūt plašu starptautisku atbalstu savam redzējumam par nosacījumiem, kas nepieciešami, lai pārtrauktu karu.

Ķīna pagājušajā nedēļā kritizēja gaidāmo samitu, sakot, ka tai būs grūti piedalīties tajā, ja tajā nepiedalīsies Krievija.

Pekina šodien paziņoja, ka "Ķīnas nostāja ir atklāta un caurredzama", un noliedza, ka tā izdarītu spiedienu uz citām valstīm. "Attiecībā uz miera sarunām Ķīnas nostāja ir godīga un taisnīga. Tā nav vērsta pret kādu trešo valsti un, protams, nav vērsta pret Šveici, kas rīko šo samitu," paziņoja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāve.

Zelenskis svētdien sacīja, ka līdz šim vairāk nekā 100 valstis un organizācijas ir pieteikušās dalībai konferencē.

Ķīna uzstāj, ka tā Ukrainas karā ir neitrāla puse un cenšas izbeigt karadarbību dialoga ceļā. Taču Rietumvalstis ir kritizējušas Pekinu par ciešajiem sakariem ar Maskavu. Pekina ir viena no galvenajām Krievijas diktatora Vladimira Putina atbalstītājām un turpina Maskavai piegādāt karadarbībai būtiskas preces un sastāvdaļas un iepirkt Krievijas naftu un gāzi, tādejādi sekmējot Krievijas ekonomiku.