foto: T.JACKSON / BACKGRID/ Vida Press
Vai Tramps nonāks aiz restēm? Advokāts skaidro, kāda būs tālākā sprieduma gaita
Donalds Tramps neilgi pēc sprieduma paziņošanas.
Pasaulē
2024. gada 31. maijs, 17:43

Vai Tramps nonāks aiz restēm? Advokāts skaidro, kāda būs tālākā sprieduma gaita

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Jau ziņots, ka ceturtdien, 30. maijā bijušais Amerikas Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps atzīts par vainīgu visās 34 pret viņu vērstajās apsūdzībās. Par notiesājošo spriedumu Trampam draud cietumsods, kā vairums ekspertu norāda - līdz 4 gadiem, vai nosacīts sods, kā arī naudassods.

Daudzus aizvadītajā vakarā pārsteidza Ņujorkas augstākās tiesas spriedums - bijušais Baltā nama saimnieks tika atzīts par vainīgu visās 34 pret viņu vērstajās apsūdzībās par 2016. gadā notikušo "klusēšanas naudas" izmaksāšanu pornoaktrisei Stormijai Danielsai. 

Trampa noziegums tiek klasificēts kā "finanšu ierakstu viltošana" un maksimālais sods, kas par Trampa pārkāpumiem piemērojams, kā vairums ekspertu norāda, ir 4 gadi cietumā, vai arī naudas sods 5 tūkstošu ASV dolāru apmērā par katru no 34 pret Trampu vērstajām apsūdzībām. Kopumā tie ir 170 tūkstoši ASV dolāru, kas vidējam latvietim varētu šķist paprāva naudas summa, bet vienam no ASV ietekmīgākajiem miljardieriem - robu kabatā šāds naudassods neatstās.

Seši aizsardzības advokāti un prokorori medijam "Reuters" norāda, ka Ņujorkā par šādu noziegumu cietumsods parasti netiek piemēros - visbiežāk pārkāpējiem tiek piespriesta naudassoda izmaksa, sevišķi tādos gadījumos, kad notiesātais ir bez iepriekšējas sodāmības. Tomēr speciālisti norāda, ka šāds sods nav neiespējams.

Kad tiks paziņots Trampam piemērotais sods?

Ņujorkas tiesnesi Huans Merčens norāda, ka soda pasludināšana notiks 11. jūlijā. Tomēr Trampa advokāts Tods Blanšs jau lūdzis tiesnesi Trampa sodamēru atlikt līdz šī gada jūlija beigām saistībā ar citu tiesas prāvu, kurā apsūdzēts bijušais Baltā nama saimnieks.

'"Ņujorkā spriedumi "balto apkaklīšu" lietās  parasti tiek paziņoti 3 līdz 8 nedēļu laikā pēc notiesāšanas," norāda aizstāvības advokāts Dens Horvics. Trampa sods tiks pasludināts četras dienas pirms Republikāņu nacionālā konventa sākuma.

Kāds sods Trampam var tikt piemērots?

Bijušajam ASV prezidentam sods par biznesa ierakstu viltošanu var būt ļoti dažāds - sākot ar pārbaudes laiku vai nosacītu brīvības atņemšanu bez cietumsoda, beidzot ar cietumsodu līdz četriem gadiem un naudassodu 5 tūkstošu ASV dolāru apmērā par katru pret viņu vērsto apsūdzību.  Sagaidāms, ka iespējamo cietumsodu sodu par katru no nodarījumiem Trampam ļaus izciest vienlaicīgi.

"Tiesnesis varētu viņam piespriest jebkādu sodu - sākot no pārbaudes laika līdz pat maksimālajiem 4 gadiem cietumā," norāda Horvics. "tiesnesis Trampam varētu piespriest vairāku mēnešu ilgu cietumsodu, viņš aiz restēm varētu pavadīt vairākas nedēļas nedēļas, jeb tikt ieslodzīts cietumā nedēļas nogalēs un pēc noteikta laika izciest atlikušo soda daļu nosacīti". Saskaņā ar Manhetenas apgabala prokuratūras datiem, tikai 10 procentos gadījumu par šādiem noziegumiem notiesātajam piemēro reālu brīvības atņemšanu.

Tikpat labi bijušajam ASV prezidentam varētu tikt noteikts mājas arests, kura laikā viņam būtu jāvalkā potītes aproce. Advokāts norāda, ka šis varētu arī būt visticamākais tiesas iznākums, jo tas būtu vidus ceļš starp nosacītu un maksimālo iespējamo sodu.

Mājas arests ļautu Trampam turpināt savu iesākto ASV prezidenta priekšvēlēšanu kampaņu, sniedzot viņam iespējas rīkot preses konferences un veikt kampaņas sociālajos tīklos. Tiesas procesa laikā tiesnesis Merčens uzsvēra, ka "demokrātisku apsvērumu dēļ ir ļoti būtiski neliegt Trampam piedalīties novembrī gaidāmajās vēlēšanās". 

Ko tiesnesis ņems vērā, pieņemot lēmumu?

Piemērojot sodu, tiesa var ņemt vērā vairākus faktorus, tai skaitā soda veidu un apmēru, cietušo liecības un notiesātā atbildības uzņemšanos par veikto noziegumu. Tramps savu vainu apsūdzības vairākkārt noliedzis.

"Tiesas pozitīvāk vērtē apsūdzēto, kurš atzīst savu vainu, uzņemas atbildību par savu rīcību un pauž nožēlu par padarīto," norāda Horvics, " tāpat Trampa lietā vainu pastiprinošu lomu var spēlēt Trampa konstantie, negatīvie izteikumi par tiesas lieciniekiem, zvērinātajiem, advokātiem un tiesas darbiniekiem."

Jāpiebilst, ka līdz šim neviens ASV prezidents nav nonācis apcietinājumā un Trampa ieslodzīšana varētu radīt drošības risku ieslodzījuma vietā.

Kur Tramps varētu izciest cietumsodu?

Ja Trampam tiktu piespriests mājas arests, bijušais prezidents varētu izciest sodu ārpus Ņujorkas, piemēram, savā īpašumā Floridā, kur Ņujorkas štats sadarbotos ar Floridas probācijas nodaļu, un uzraudzīu Trampa ieslodzījumu ieslodzījuma norisi.

Gadījumā, ja Trampam tiks piespriests cietumsods, ieslodzījuma vieta būtu atkarīga no viņam piemērotā soda ilguma.

Ja Trampam draud vairāk nekā viens gads cietumā, Ņujorkas likums nosaka, ka viņam sods būtu jāizcieš Ņujorkas centrālcietumā. Bet, ja viņa sods ir īsāks par gadu, tas tiktu izciests Ņujorkas audzināšanas iestādē, piemēram, Rikersa salā.

Kādi ir tālākie soļi?

Pastāv iespēja, ka Tramps varētu mēģināt apturēt jebkura soda izpildi līdz tiesā tiks izskatīta viņa apelācijas prasība, kas nozīmē, ka viņam nebūtu jāuzsāk cietumsoda izciešana iekams apelācijas tiesa nav pieņēmusi savu gala lēmumu. Šis solis var aizkavēt jebkuru cietumsodu līdz pat gaidāmajam ASV prezidenta vēlēšanu laikam.

Jebkurā gadījumā, lai gan iespējamā bijušā Baltā nama saimnieka ieslodzīšana rada zināmus šķēršļus Trampa uzsāktajai prezidenta vēlēšanu kampaņai, tiesas spriedums neierobežo viņu turpināt tajās kandidēt — pat tādā gadījumā, ja viņš atrastos aiz cietuma restēm.