foto: Saeed Qaq/NurPhoto/Shutterstock/ Vida Press
Izraēlas karaspēks ir ieņēmis Ēģiptes-Gazas joslas robežas koridoru
Izraēlas karaspēks uz Gazas robežas.
Pasaulē
2024. gada 30. maijs, 00:51

Izraēlas karaspēks ir ieņēmis Ēģiptes-Gazas joslas robežas koridoru

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Izraēlas armija trešdien, 29. maijā, paziņoja, ka ir ieguvusi operatīvo kontroli pār stratēģiski svarīgo Filadelfi koridoru līdzās Gazas joslas robežai ar Ēģipti.

"Mēs esam ieguvuši operatīvo kontroli" pār 14 kilometrus garo koridoru, žurnālistiem sacīja armijas pārstāvis, kas vēlējās palikt anonīms.

Filadelfi koridora ieņemšana notikusi dažas nedēļas pēc tam, kad Izraēlas armija 7. maijā, sākoties sauszemes uzbrukumam Rafahai, uz Gazas joslas robežas ar Ēģipti pārņēma kontroli pār Rafahas robežas šķērsošanas punktu.

Koridors savulaik kalpoja kā buferzona starp Gazas joslu un Ēģipti, un Izraēlas karaspēks tajā patrulēja līdz 2005.gadam, kad Izraēla aizgāja no Gazas joslas - togad to pameta Izraēlas armija un visi ebreju kolonistu apmetņu iedzīvotāji.

Tomēr kopš tā laika pastāvēja bažas, ka koridors tiek izmantots, lai piegādātu ieročus bruņotiem grupējumiem palestīniešu teritorijā.

Trešdien Rafahā notikušas kaujas, pastāstīja iedzīvotāji un amatpersonas. Dienu iepriekš Izraēlas tanki bija iebraukuši pilsētas centrā.