VIDEO: Ķīna prezentē savu jaunākās paaudzes slepkavošanas mašīnu - rotbotsuni
foto: Ekrānuzņēmums
Ķīnas jaunākās paaudzes robotsuns.
Pasaulē
2024. gada 29. maijā, 10:11

VIDEO: Ķīna prezentē savu jaunākās paaudzes slepkavošanas mašīnu - rotbotsuni

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ķīna Kambodžā īstenojusi 15 dienu militārās mācības, kuru laikā prezentējusi savu jaunāko veikumu - jaunākās paaudzes robotsuni, kas aprīkots ar automātisko ieroci.

VIDEO: Ķīna prezentē savu jaunākās paaudzes slepka...

No 14. līdz 29. maijam Kambodžā norisinājās Ķīnas un Kambodžas kopējās militārās mācības "Zelta pūķis 2024". To laikā Ķīnas amatpersonas pielietojušas arī jaunas "iznīcināšanas mašīnas", kas atgādina kadrus no kulta seriāla "Melnais spogulis" - ar tālvadības pulti vadāmus robotsuņus, kas spējīgi skriet, lēkt, staigāt atpakaļgaitā, ar kameras palīdzību saskatīt pretinieku un veikt pret to iznīcinošus šāviņus ar automātisko ieroci.

Robotsuņi medijos pavīdējuši jau vairākkārt aizvadīto 4 gadu laikā. Jau aizvadītā gada novembrī Ķīna kopīgu militāro mācību laikā ar Kambodžu, Laosu, Malaiziju, Taizemi un Vjetnamu prezentēja robotsuņa prototipu, kas bija bruņots ar automātisko ieroci. Tāpat Amerikas Savienoto Valstu gaisa spēki 2020. gadā demonstrēja robotsuņu izmantošanu savās kaujas vienību sistēmās.

Tomēr medijs "Global Times" norāda, ka "Ķīnas nule publicētie video apiecina to, ka robotsuņi sasnieguši tādu attīstības stadiju, kas liecina par tehnisko briedumu, un tos jau pilnvērtīgi iespējams pielietot kaujas laukā.

"Tas var kalpot kā jauns līdzeklis mūsu kaujas operācijās, aizstājot mūsu cilvēkus. Ar robotsuni iespējams veikt izlūkošanas operācijas, identificēt mērķi un to likvidēt," publicētajos video kadros vēsta Ķīnas karavīrs Čens Vejs.

Jāpiebilst, ka kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada 24 februārī, par kaujas lauka neatņemamu sastāvdaļu kļuvis kāds cits ar tālvadību vadāms ierocis - bezpilota lidaparāti. Ukrainas kaujas laukos novērotās dronu nāvējošās spējas ir pierādījušas, ka tie spēj veiksmīgi iznīcināt mērķi. Tie ļauj militārajiem spēkiem ar salīdzinoši nelielu aizsardzības budžetu konkurēt ar ievērojami labāk bruņotiem un finansētiem ienaidniekiem.