Piecgadnieks, iespējams, kļuvis par jaunāko bērnu ar bionisko supervaroņa roku
foto: Ekrānuzņēmums no Youtube.
Piecgadīgais Džordans ticis pie "Dzelzs vīra" rokas.
Pasaulē
2024. gada 28. maijā, 12:10

Piecgadnieks, iespējams, kļuvis par jaunāko bērnu ar bionisko supervaroņa roku

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/BBC

Kāds piecgadīgs zēns no Ņujorkas Longailendas salas, iespējams, kļuvis par jaunāko cilvēku pasaulē, kurš saņēmis bionisko supervaroņa roku.

Piecgadnieks, iespējams, kļuvis par jaunāko bērnu ...

Džordans, kas pasaulē nāca bez kreisās rokas, turpmāk staigās ar bionisko "Dzelzs vīra" stila roku. Kā atzīst puisēna māte Ešlija Marota, "supervaroņa roka Džordanam kalpo kā tūlītējs pašapziņas cēlājs”.

Protēzi izgatavojis Bristoles uzņēmums "Open Bionics", kas specializējas 3D drukātu bionisko roku izstrādē. To izstrādātās bioniskās rokas ir pilnībā funkcionālas. "Open Bionics" sevi raksturo kā vienīgo uzņēmumu pasaulē, kas izgatavo pietiekami mazas un vieglas multiartikulējošas rokas, lai tās varētu lietot tik mazi bērni kā Džordans.

Tāpat tas ir arī vienīgais uzņēmums, kas ražo bioniskās rokas kā "Marvel", "Star Wars" un "Disney" varoņiem.

"Kā mamma, tu vienkārši vēlies, lai tavs bērns būtu laimīgs. Lai arī viņš parasti ir laimīgs, pēc tam, kad viņš saņēma supervaroņa roku, viņš vienkārši staro,” sacīja puisēna mamma. 

"Open Bionics" līdzdibinātāja Samanta Peina atzina, ka ļoti priecājas par Džordanu un nevar vien sagaidīt, kad viņš liks lietā savu jauno "Dzelzs vīra” roku. 

Lai arī sākotnēji uzņēmums bija atteicis šo pakalpojumu, sakot, ka zēns ir pārāk jauns, mammai izdevies pārliecināt "Open Bionics" viņus pieņemt. Labvēlīgajai atbildei kalpoja arī tas, ka Džordana augums atbilst septiņgadīga bērna augumam un viņa augstais IQ daudz vieglāk palīdzējis viņam iemācīties rīkoties ar supervaroņu roku.

Iepriekš zēns izmantoja atšķirīgu protēzi, kas, pēc puisēna mammas teiktā, tā nebija pietiekami funkcionāla. Atšķirībā no iepriekšējās, ar jauno protēzi zēns var satvert divus priekšmetus vienlaicīgi. Protēze izmanto īpašus sensorus, kas nosaka muskuļu kontrakcijas un pārvērš tās bioniskās rokas kustībās.