foto: Jauns.lv
Tīrīšana Krievijas armijā turpinās - mēneša laikā aizturēti jau pieci ģenerāļi
Vladimirs Verteleckis, Timurs Ivanovs un Ivans Popovs.
Pasaulē
2024. gada 27. maijs, 06:45

Tīrīšana Krievijas armijā turpinās - mēneša laikā aizturēti jau pieci ģenerāļi

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Krievijas armijā turpinās tīrīšanas akcija - mēneša laikā no Aizsardzības ministra posteņa atstādināts Sergeju Šoigu un aizturēti pieci Aizsardzības ministrijas darbinieki.

Krieviju pārņēmuši armijas korupcijas skandāli, kuru laikā aizturētas vairākas augsta ranga amatpersonas. Lai gan Kremļa runasvīrs Dmitrijs Peskovs armijas tīrīšanas akciju noliedz, fakti ir neapstrīdami - trīs no aizturētajiem ģenerāļiem patlaban atrodas pirmstiesas apcietinājumā saistībā ar kukuļņemšanu lielos apmēros, viens apsūdzēts par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, bet vēl kāds aizturēts par krāpšanu lielos apmēros. 

Tāpat 12. maijā no amata atstādināts ilggadējais Krievijas Aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu, kurš šo amatu ieņēma kopš 2012. gada. Pēc Krievijas diktatora Vladimira Putina inaugurācijas Šoigu bija vienīgais ministrs no pašreizējā varas bloka, kuru Putins neierosināja ievēlēt atkārtoti. ASV Kara studiju institūta pētnieki norāda, ka Šoigu šādi ticis sodīts saistībā ar nespēju īstenot Krievijas nospraustos kara mērķus. Lūk, kas zināms par aizturētajiem ģenerāļiem.

Ģenerālleitnants Vadims Šamarins

foto: Ekrānuzņēmums
Vadims Šamarins.

Bruņoto spēku Galvenās sakaru pārvaldes priekšnieks Šamarins apsūdzēts par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros - viņa dzīvesvietā veikta kratīšana, pēc kuras ģenerālis 23. maijā nogādāts uz nopratināšanu Krievijas Izmeklēšanas komitejas Galvenajā kara izmeklēšanas pārvaldē.

Izmeklētāji norāda, ka laikā no 2016. gada aprīļa līdz 2023. gada oktobrim Šamarins kukuļos saņēmis vairāk nekā 36 miljonus rubļu (jeb aptuveni 370 tūkstošus eiro) no Permā bāzētās telefona kompānijas "Telta" apmaiņā pret “piegādājamās produkcijas apjoma palielināšanu”. Par minēto apsūdzību draud līdz pat 15 gadu ilgs cietumsods.

Šamarinam patlaban piemērots 2 mēnešu ilgs pirmstiesas apcietinājums, un viņš savu vainu noziegumos neatzīst. Tomēr pret viņu liecinājuši divi "Telta" bijušie darbinieki - kompānijas izpilddirektors Aleksejs Viskovs un uzņēmuma galvenā grāmatvede Jeļena Grišina, kuri par krāpšanu aizturēti jau 2023. gada jūnijā.

Ierēdnis Vladimirs Verteleckis

foto: Ekrānuzņēmums
Ierēdnis Vladimirs Verteleckis.

Saistībā ar apsūdzībām dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā 23. maijā aizturēts vēl viens Aizsardzības ministrijas ierēdnis - iepirkumu vadītājs Vladimirs Verteleckis. Krievijas Izmeklēšanas komiteja norāda, ka Verteleckis tiek apsūdzēts par to, ka  2022.gadā apstiprinājis vairākus nepabeigtus projektus, un šis lēmums valstij izmaksāja vairāk nekā 70 miljonus rubļu (aptuveni 720 tūkstoši eiro) zaudējumus. Viņam piemērots pirmstiesas apcietinājums.

Bijušais 58. armijas pavēlnieks Ivans Popovs

foto: AP/ Scanpix
Ivans Popovs.

Bijušais Krievijas Bruņoto spēku Dienvidu kara apgabala 58. armijas komandieris, ģenerālmajoru Ivans Popovs apsūdzēts par krāpšanā sevišķi lielā apmērā. 

Krimināllieta pret Popovu ierosināta saistībā ar nocietinājumu celtniecībai Ukrainas Zaporižjas apgabalā paredzēto metāla izstrādājumu zādzību un realizāciju. Krievijas Izmeklēšanas komiteja norāda, ka Popovs bijis iesaistīts aptuveni 1700 tonnu metāla zādzībā, nodarot valstij zaudējumus 100 miljonu rubļu (1 miljona eiro) apmērā.

Popovs no Bruņotajiem spēkiem tika atbrīvots 2023. gada jūlijā. Viņš apgalvo, ka ticis atlaists pēc tam, kad priekšniecībai bija nodevis ziņojumu par Krievijas armijas loģistikā un kaujas operācijās esošām problēmām.

Ģenerālleitnants Jurijs Kuzņecovs

foto: Ekrānuzņēmums
Jurijs Kuzņecovs.

13. maijā saistībā ar kukuļņemšanu lielā apmērā tika arestēts Aizsardzības ministrijas Galvenās personāla direkcijas vadītājs ģenerālleitnants Jurijs Kuzņecovs.  Kā norāda Krievijas Izmeklēšanas komiteja, Kuzņecovs no 2021. līdz 2023.gadam - laikā, kad viņš bija Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba 8. pārvaldes priekšnieks,  apmaiņā pret dažādu līgumu nodrošināšanu no uzņēmēja Ļeva Martirosjana saņēmis zemi un māju Krasnodarā, kas reģistrēta uz Kuzņecova sievas vārda.

Kratīšanas gaitā Kuzņecova faktiskajā un deklarētajā dzīvesvietā atrasti skaidras naudas līdzekļi aptuveni miljons eiro apmērā, kā arī zelta monētas, kolekcionējami pulksteņi un "luksusa priekšmeti". Kuzņecovs viņam izvirzītās apsūdzības noliedz. Apelācijas tiesas sēdē 23. maijā viņš paziņoja, ka "ir godīgs pilsonis" visus savus ietaupījumus glabāja "vai nu bankas kontos, kā paredzēts, vai mājās".

Aizsardzības ministra vietnieks Timurs Ivanovs

foto: Ekrānuzņēmums
Timurs Ivanovs.

Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Timurs Ivanovs tika aizturēts 23. aprīlī aizdomās par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, jeb 11,44 miljonu eiro piesavināšanos. Ivanovs tika iecelts par aizsardzības ministra vietnieku 2016. gadā, un viņš pārraudzīja daudzus lielus būvniecības projektus, tai skaitā Krievijas Bruņoto spēku Galvenās katedrāles, tematiskā patrioru parka un Vostočnijas kosmodroma izbūvi. 

Krievijas opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija izveidotais Pretkorupcijas fonds 2022.gada decembrī publicēja pētījumu par Ivanova ģimeni. Tajā teikts, ka Ivanovs un viņa dzīvesbiedre Svetlana iztērējuši vairāk nekā miljonu eiro par atpūtu, villu un jahtu nomu, dārglietām un apģērbiem, bet Svetlanas Ivanovas personīgos rēķinus apmaksājusi firma, kas veic būvdarbus Krievijas armijas sagrautajā Ukrainas pilsētā Mariupolē. Krievijā aizliegtā fonda veiktajā izmeklēšanā arī konstatēts, ka Ivanovs šķīries no sievas, lai viņa varētu apiet ES sankcijas.

8.maijā Ivanovs viņam piemēroto pirmstiesas apcietinājumu pārsūdzēja tiesā. Viņa advokāti uz tiesas sēdi atnesa “četrus maisus” ar viņam piešķirtiem apbalvojumiem no Krievijas Federācijas. Tomēr viņa prasība tiesā tika noraidīta. Ivanovs viņam izvirzītās apsūdzības kukuļošanā noliedz.

Krievijas armijas vadību jau iepriekš kritizēja Prigožins

Interesanti, ka lielākā politiskā krīze Krievijā, kas izvērtās algotņu grupējuma "Vagner" dumpī  aizvadītā gada jūnijā, bija saistīta tieši ar tās līdera Jevgēņija Prigožina neapmierinātību ar Krievijas armijas vadību. Kad izgāzās Kremļa cerētais "zibenskarš" Ukrainā, vadošo lomu frontē sāka spēlēt tieši "Vagner" kaujinieki. Prigožins ilgstoši kritizēja Krievijas militāro vadību par kaujinieku katastrofālo nodrošinājumu, asi kritizējot gan aizsardzības ministru Sergeju Šoigu, gan ģenerālštāba priekšnieku Valēriju Gerasimovu, reizēm pat atļaujoties veltīt asākus vārdus arī Putinam.