foto: AP/Scanpix
Krievija palaidusi satelītu, kas spēj uzbrukt citiem satelītiem, brīdina ASV Kosmosa pavēlniecība
Krievija palaiž raķeti "Sojuz-2.1b", lai orbītā nogādātu militāro satelītu
Pasaulē
2024. gada 22. maijs, 13:24

Krievija palaidusi satelītu, kas spēj uzbrukt citiem satelītiem, brīdina ASV Kosmosa pavēlniecība

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Krievija 16.maijā kosmosā palaidusi Zemes mākslīgo pavadoni, kas, visticamāk, ir kosmosa ierocis, ar ko var veikt triecienus citiem satelītiem, paziņoja ASV Kosmosa pavēlniecība (USSPACECOM).

Krievija no Pleseckas kosmodroma Arhangeļskas apgabalā palaida "Sojuz" raķeti, kas zemā orbītā ap Zemi nogādāja vismaz deviņus satelītus, ieskaitot militāra tipa "Kosmos 2576" satelītu.

USSPACECOM norādīja, ka šis jaunais komiskais ierocis nokļuvis tajā pašā orbītā, kāds ir ASV valdības satelītam. "Kosmos-2576" ir līdzīgs 2019. un 2022.gadā palaistajiem Krievijas satelītiem, kuri izvietoti tuvu sensitīviem ASV izlūkošanas satelītiem.

Atbildot uz jautājumu, vai tas rada draudus amerikāņu pavadoņiem, Pentagona preses sekretārs Pets Raiders sacīja, ka tas ir pretsatelītu ierocis, kas ar amerikāņu pavadoņiem atrodas vienā orbītā. "Mēs, bez šaubām, sekosim šim objektam," sacīja Raiders.

Viens no šiem pavadoņiem jau ilgu laiku seko ASV izlūkošanas satelītam. ASV analītiķi apgalvo, ka jaunais Krievijas pavadonis ir novietots tādā pašā orbītā kā ASV izlūkošanas satelīts USA-314 un, visticamāk, nākotnē nonāks tuvu ASV pavadonim.

Jautājums par ieroču izvietošanu kosmosā pēdējās nedēļās ir kļuvis par konfrontācijas punktu Krievijas un ASV starpā ANO. 

Aprīlī Krievija noteica veto rezolūcijas projektam, ko atbalstīja 13 no ANO Drošības padomes 15 dalībvalstīm un ar ko tika aicināts novērst bruņošanās sacensību kosmosā. Savukārt pagājušajā nedēļā Drošības padome noraidīja Krievijas rosināto rezolūcijas projektu. Kā sacīja ASV pārstāvis ANO, tajā nebija apstiprināti principi, kas noteikti Līgumā par kosmosu, ar ko aizliegta kodolieroču izvietošana izplatījumā.