Pentagona dokuments: Putins sirgstot ar kādu autisma paveidu
Pentagona speciālisti pieļauj, ka Putins sirgst ar Aspergera sindromu.
Pasaulē
2015. gada 5. februāris, 19:30

Pentagona dokuments: Putins sirgstot ar kādu autisma paveidu

Jauns.lv

2008.gadā vienā no Pentagona analītiskajiem centriem sagatavots pētījums, kurā izvirzīta teorija, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins sirgst ar Aspergera sindromu, apgalvo laikraksta "USA Today" korespondents Rejs Lokers, kuram bijusi iespēja iepazīties ar dokumentu.

Atskaitē Aspergera sindroms nosaukts par "autisku traucējumu", kas atstāj ietekmi uz Krievijas prezidenta lēmumiem.

"Putina neiroloģiskā attīstība lielā mērā pārtrūka agrā bērnībā," 2008.gadā atzinusi ASV Jūras spēku Militārās koledžas kustību analīzes speciāliste Brenda Konorsa.

Putina kustību maniere liecina, ka "Krievijas prezidentam ir zināmas neiroloģiskās novirzes".

"Mūsu projekta neirologi apstiprina šī izpētes projekta agrāko hipotēzi, ka ļoti agrā dzīves posmā, iespējams, pat mātes vēderā, Putins pieredzēja kolosālu puslodes notikumu galvas smadzeņu kreisās deniņu daivas prefrontālās garozas rajonā, kas ir saistīts kā ar centrālo, tā ar perifēro nervu sistēmu, ar viņa ķermeņa labās puses lielo motoriku (galva, krūškurvis, roka un kāja) un viņa sejas mikromīmiku, skatienu, dzirdi, balsi, emocionālo reakciju kopumā," teikts ziņojumā.

Konorsa un viņas kolēģi strādā kopā ar Pentagona analītikas centru, kas piedalās ASV ilgtermiņa militārās stratēģijas izstrādē. Žurnālisti ieguvuši piekļuvi pētījumam, pateicoties Likuma par informācijas brīvību nosacījumiem.

"Atskaitē teikts, ka pētnieki nevar pierādīt savu hipotēzi attiecībā uz Putinu un Aspergera sindromu, jo viņiem nav bijusi iespēja veikt Krievijas prezidentam smadzeņu tomogrāfiju. Kā pamatojumu šiem pieņēmumiem ziņojuma autori min autisma speciālistu darbus. Nav zināms, vai Pentagons un ASV administrācija, balstoties šajā pētījumā, pieņēmuši kaut kādas darbības," norāda laikraksts.

Ziemeļkarolīnas universitātes psihiatrijas profesors Stīvens Pordžess, kurš 2008.gadā sliecies piekrist viedoklim, ka Putins sirgst ar kādu autisma paveidu, tagad žurnālistiem apgalvo, ka pētījuma galīgo tekstu nav redzējis un atturētos no spriedumiem par to, vai Putinam ir Aspergera sindroms.

Profesors paskaidroja, ka savulaik ieteicis amerikāņu amatpersonām sarunām ar Putinu izraudzīties klusu un mierīgu vidi, jo Krievijas prezidenta uzvedības un sejas izteiksmes analīze viņu vedusi uz domām, ka situācijā, kurā ir daudz cilvēku, Putins ieņem aizsardzības pozīciju.

Šāda uzvedība ir novērojam ne tikai cilvēkiem, kuriem ir Aspergera sindroms, bet arī cilvēkiem, kuri "ar grūtībām saglabā mieru sociālās mijiedarbības apstākļos un kuriem ir zems reaģēšanas slieksnis", paskaidroja Pordžess.

Speciālisti ASV vadībai ieteikuši, tiekoties ar Putinu, izklāstīt viņam "saturīgus pētījumus, kas skar politiskos lēmumus, un detalizētus autoritatīvus ziņojumus".

Kā norāda " USA Today", ar Konorsas secinājumiem nav iepazinies nedz ASV aizsardzības ministrs Čaks Heigels, nedz viņa priekšteči šajā postenī.

LETA, Foto: Reuters