foto: Age Hojem
Pirms 4000 gadiem miris karavīrs iegūst izskatu
Tā varējis izskatīties pirms 4000 gadiem dzīvojušais karavīrs.
Pasaulē
2024. gada 15. maijs, 13:23

Pirms 4000 gadiem miris karavīrs iegūst izskatu

Māris Puķītis

Jauns.lv

Norvēģijas arheologi atveidojuši izskatu pirms 4000 gadu mirušam priekštecim, sauktam par Hitras cilvēku. Viņa mirstīgās atliekas atrada 1916. gadā Hitras salā netālu no Tronheimas, un tagad Norvēģijas Zinātņu un tehnoloģiju universitātes pētnieki varēja izmantot modernās iespējas, lai ieskatītos senā cilvēka sejā.

Viņa mirstīgās atliekas atrada 1916. gadā Hitras salā netālu no Tronheimas, un tagad Norvēģijas Zinātņu un tehnoloģiju universitātes pētnieki varēja izmantot modernās iespējas, lai ieskatītos senā cilvēka sejā.

DNS un izotopu analīze atklāj, ka viņš bijis ap 25 gadu vecs, apmēram 167 centimetru garš, ar gaišiem matiem, izskata ziņā tāds pats kā daudzi mūsdienu cilvēki.

“Mēs domājam, ka viņš noslīka. Kad viņš nomira, jūras līmenis bija augstāks [vairāk nekā 12 metri] nekā tagad,” teic arheoloģe Birgita Skara. Daļa skeleta bija labi saglabājusies un, iespējams, drīz pēc nāves to pārklājas smiltis jūras dibenā. Atrasts arī duncis un uzmava rokas aizsardzībai, izgatavota no iegarena kaula gabala ar diviem caurumiem.

Skars pieļauj, ka Hitras cilvēks, iespējams, bijis karavīrs, kurš nogalināts sadursmē starp Norvēģijas toreizējiem iedzīvotājiem un migrējošajiem agrīnajiem zemniekiem, kuri meklēja jaunu zemi lauksaimniecībai.