foto: latgaleslaiks.lv
Pleskavas propagandisti krievus aicina bēgt no Latvijas
Teodors Bikovskis.
Pasaulē
2024. gada 12. maijs, 06:12

Pleskavas propagandisti krievus aicina bēgt no Latvijas

Māris Puķītis

Jauns.lv

Jau vairāk nekā divus gadus Pleskavā darbojas it kā sabiedriskā organizācija, Pleskavas tautiešu atbalsta aģentūra Naši, kuru vada bijušais Latvijas iedzīvotājs Tomass Staškēvičs. Viņa komandā darbojas arī bijušais Daugavpils domes Jaunatnes departamenta vadītājs Teodors Bikovskis.

Publiski deklarētie mērķi ir veicināt no Latvijas aizbēgušo tautiešu iekļaušanos jaunajos apstākļos, bet reālais darbs ir propaganda – demonstrējot, kā no “rusofobiskās” un “fašistiskās” Latvijas cenšas bēgt krievi un kā Krievijā viņiem palīdz. 

Staškēvičs ir mācījies skolā Rēzeknē, pēc tam absolvējis Daugavpils Pedagoģisko institūtu. Dzīvot uz Krieviju viņš pārcēlās jau pirms vairākiem gadiem un visu šo laiku ir bijis pārliecināts Krievijas propagandists, sevišķi aktivizējoties pēc kara sākšanās pret Ukrainu.  Staškēvičs ir regulārs viesis televīzijas raidījumos, kuros krievu aizbraukšana no Latvijas tiek pamatota ar propagandas vēstījumu, ka Latvija ir neizdevusies valsts, kurā valda rusofobija un fašisms, bērniem masveidā tiek uzspiestas LGBT vērtības.

Šī Staškēviča darbošanās atradusi dzirdīgas ausis un nu jau kādu laiku vietu viņa propagandas komandā atradis bijušais Daugavpils domes Jaunatnes departamenta vadītājs Teodors Bikovskis, kurš arī pārcēlies uz dzīvi Pleskavā. Pirms tam viņš ir bijis pasniedzējs Daugavpils universitātē, kur pasniedzis starptautisko ekonomiku un mārketingu.  Tāpat viņš vadījis cīņas klubu “Daugavpils Grappling Team” – kā zināms, šādās organizācijās jauniešu prātiem piekļūt ir īpaši viegli. Jāatzīmē arī, ka dažādus sadarbības projektus ar Krieviju Bikovskis Daugavpils domē īstenoja jau pirms laba laika – jau sākot no 2011. gada.

Paradoksāli, bet, neskatoties uz to, ka Bikovskis Latviju un amatu Daugavpils domē pameta vairāk nekā pirms gada, pašvaldības mājas lapā joprojām ir atrodama viņa kontaktinformācija. Arī Bikovskis ir biežs viesis Krievijas propagandas raidījumos un kopā ar Staškēviču viņi bija vieni no galvenajiem varoņiem televīzijas kanāla “Rossiya 1” filmā “Parastais nacionālisms. Kāpēc krievi pamet Latviju”.  Nav gan nekādu šaubu ka viņu un viņiem līdzīgo parādīšanās Krievijas propagandas šovos tiek visai dāsni apmaksāta un to atklāti kādā savā intervijā atzinis arī no Latvijas aizbēgušais Andrejs Mamikins. 

Tagad Bikovskis kļuvis par Krievijas pilsoni, bet Latvijā viņš iebraukt nevarēs. Jau pēc pirmajiem “projektiem” Krievijas propagandas jomā, pamatojoties uz Valsts drošības dienesta sniegto atzinumu, iekšlietu ministrs viņu iekļāvis “melnajā sarakstā” un iebraukšana Latvijā Bikovskim ir liegta.