foto: REUTERS/SCANPIX
Meksikā nonāvēti jau 17 mēra amata kandidāti
Meksikas amatpersonas nozieguma vietā.
Pasaulē
2024. gada 20. aprīlis, 22:33

Meksikā nonāvēti jau 17 mēra amata kandidāti

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šondēļ Meksikā nonāvēti vēl divi 2. jūnijā gaidāmo vēlēšanu mēra amata kandidāti - Alberto Garsija un Noe Ramos Feretizs, papildinot "melno statistiku" līdz 17 upuriem.

Noe Ramos Feretizs tika nodurts piektdien Tamaulipasas pierobežas štatā Meksikas ziemeļos. Viņš kandidēja no opozīcijā esošās "Nacionālās rīcības partijas un Institucionālās revolucionārās partijas" apvienības, kas Meksiku vadīja līdz 2000. gadam. Feretizs kandidēja uz atkārtotu ievēlēšanu Sjudadmantes pilsētas mēra amatā.

Savukārt Alberto Garsija tika atrasts miris Oahakas dienvidu štatā vienu dienu pēc viņa izsludināšanas meklēšanā.  Politiķis kandidēja uz Oahakas pilsētas Sanhosē mēra amatu. Oahakas štata prokurori vēsta, ka Garsija tika līdz nāvei piekauts, un viņa ķermenis atrasts netālu no pilsētas, kurā agrāk darbojušās narkotiku bandas.

Lai gan Meksikā vardarbība pret politiķiem ir plaši izplatīta, 2. jūnijā gaidāmās vēlēšanas izvērtušās par visasiņainākajām vēlēšanām Meksikas vēsturē. Tajās dzīvību zaudējuši jau 17 mēra amata kandidāti. Aprīļa sākumā tika nonāvēta mēra amata kandidāte Berta Gaitana. Viņa tika nošauta vien dažas stundas pēc tam, kad uzsāka savu priekšvēlēšanas kampaņu, lai kļūtu par Selajas mēru. Pirms dažād nedēļām  štata galvaspilsētas Morelijas restorānā tika nošauts Čurumuko pilsētas mērs, bet februāra beigās citā pilsētā Mičoakānā vienas dienas laikā tika nošauti divi mēra amata kandidāti.

Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors aprīļa sākumā atzina, ka narkotiku karteļi bieži vien cenšas noteikt to, kurš ieņems kādas pilsētas mēra amatu — vai nu izvirzot savu kandidātu, vai likvidējot potenciālos konkurentus. Nesenās slepkavības ir mudinājušas valdību nodrošināt miesassargus aptuveni 250 kandidātiem.

Tēmas