foto: EPA/Scanpix
"Tūristiem - nē!" Kanāriju salu iemītnieku mērs ir pilns
Masveidu protesti Kanāriju salās.
Pasaulē
2024. gada 20. aprīlis, 18:35

"Tūristiem - nē!" Kanāriju salu iemītnieku mērs ir pilns

Ziņu nodaļa

Jauns.lv / LETA

Sestdienā desmitiem tūkstoši demonstrantu Kanāriju salās izgāja ielās, lai pieprasītu vietējo valdību ierobežot tūristu skaitu uz salas.

Pūļi ar karogiem un plakātiem, uz kuriem uzrakstīti tādi saukļi kā "Kanāriju salām ir robeža", "Kanāriju salas nav pārdošanā!" un "Cieniet manas mājas", sāka pulcēties jau pusdienlaikā visās septiņās arhipelāga salās.  Organizatori uzstāj, ka masveida tūrisms nostiprina ekonomisko modeli, kas kaitē vietējiem iedzīvotājiem, un pieprasa, lai varas iestādes ierobežo tūristu skaitu.

Policija paziņoja, ka uz demonstrācijām bija ieradušies 20 000 demonstrantu, bet organizatori to skaitli pietuvināja 50 000, ziņo Spānijas sabiedriskā televīzija. Demonstranti aicina apturēt divu jaunu viesnīcu būvniecību Tenerifē, kas ir lielākā un attīstītākā no septiņām arhipelāga salām. Viņi arī vēlas, lai iedzīvotājiem tiktu dota lielāka ietekme uz to, ko viņi uzskata par nekontrolētu attīstību, kas kaitē videi.

Protestētāji pulcējās arī Madridē un Barselonā, lai paustu atbalstu Kanāriju salās notiekošajiem mītiņiem, ziņoja sabiedriskā televīzija. Pēdējos mēnešos visā Spānijā, kas ir pasaulē otra tūristu visapmeklētākā valsts, ir palielinājies pret tūrismu vērsto protestu skaits, liekot varas iestādēm censties saskaņot vietējo iedzīvotāju intereses un ienesīgo nozari, kas veido 12,8% no Spānijas ekonomikas.

Salas, kas atrodas Āfrikas ziemeļrietumu piekrastē, ir pazīstamas ar savām vulkāniskās dabas ainavām un sauli visa gada garumā, kas katru gadu piesaista miljoniem apmeklētāju.

Aptuveni četri no desmit iedzīvotājiem strādā tūrismā, kas veido 36% no salu iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina oficiālie dati. Pagājušajā nedēļā vairāki kolektīva "Kanāriju salas izpārdotas" dalībnieki arī sāka "beztermiņa" badastreiku, lai izdarītu spiedienu uz varas iestādēm.

Pagājušajā gadā Kanāriju salas apmeklēja aptuveni 16 miljoni cilvēku, kas ir vairāk nekā septiņas reizes vairāk par 2,2 miljoniem iedzīvotāju, un demonstranti apgalvo, ka tas nav ilgtspējīgi arhipelāga ierobežoto resursu ziņā. Pirms koronavīrusa pandēmija 2020.gadā sagrāva pasaules tūrisma nozari, Spānijā, īpaši Barselonā, jau darbojās protesta kustības pret pārmērīgu tūrismu. Pēc tam, kad šie ceļošanas ierobežojumi tika atcelti, tūrisms strauji pieauga, un Spānija pagājušajā gadā uzņēma rekordlielu skaitu apmeklētāju - 85,1 miljonu.

Arī latvieši pērk īpašumus Kanāriju salās

Jau ziņots, ka Krievijas agresīvā uzvedība izmainījusi nekustamo īpašumu tirgu arī Latvijā un Lietuvā, jo baidoties no Krievijas iespējamā iebrukuma arī Baltijā, latvieši un lietuvieši pērk īpašumus Kanāriju salās. 

Kanāriju salās ārpus populārajām tūristu pilsētām divistabu dzīvoklis maksā tikpat un pat lētāk nekā Latvijā. Spāņu sludinājumu portālos Tenerifē un Gran Kanārijā var nopirkt dzīvokli par 50 tūkstošiem eiro.  Un šādus mājokļus steidz pirkt Baltijas valstu un Polijas iedzīvotāji. Cerot, ka kara nebūs, austrumeiropieši tomēr gatavojas plānam B.

Visaktīvākie māju un dzīvokļu pircēji Tenerifē esot lietuvieši. Pašā Lietuvā nekustamo īpašumu tirgus stagnē jau otro gadu. Iepriekš pircēju pasivitāte bija vairāk skaidrojama ar lielām procentu likmēm, kuras Eiropas Banka tagad jau sola mazināt. Taču tagad nekustamo īpašumu tirgu negatīvi ietekmē bažas par karu, skaidro mākleris.

Mants Mikočiūns, Lietuvas nekustamo īpašumu aģentūras “Capital” mākleris stāsta: “Vairāk tas iespaido dārgāku dzīvokļu un māju segmentu, jo cilvēkiem ar lielākiem ienākumiem mazāk traucē lielās procentu likmes, taču viņi ir daudz jūtīgāki pret politiskām darbībām. Savukārt ar ekonomiskas klases pircējiem otrādāk - viņus vairāk uztrauc procentu likmes.”

Kaut kas līdzīgs novērojams arī Latvijā. Saskaņā ar nekustamo īpašumu aģentūras “Latio” datiem, pagājušajā gadā Rīgā dzīvokļu darījumu skaits ir krities par 7%.

Evija Dzenīte, “Latio” Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja atklāj: “Arvien vairāk mēs izjūtam arī to, ka ģeopolitiskā situācija iespaido nekustamo īpašumu tirgu. Cilvēki vairāk pārdomā, vai viņiem šobrīd iegādāties nekustamo īpašumu, vai tomēr labāk kādu laiku īrēt.”

Latvijā ir būtiski palielinājies pārdodamo privātmāju un dzīvokļu jaunajos projektos skaits. Lai pārdotu īpašumu, jauno projektu attīstītāji pat piedāvā īrēt dzīvokli uz nomaksu, kas labajos miera gados vispār gandrīz nebija iespējams. Bet pretēji loģikai, cenas lejā neslīd.