foto: Shutterstock
Ko nozīmē maģiskā ciparu kombinācija "420"?
Pasaulē
2024. gada 20. aprīlis, 16:20

Ko nozīmē maģiskā ciparu kombinācija "420"?

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Arī šogad, kā katru gadu 20. aprīlī, cilvēki visā pasaulē atzīmē īpašos svētkus marihuānas cienītājiem.

Jēdziens “420” nāk no Amerikas Savienotajām Valstīm. Šī skaitļu virkne pēc ASV datumu pieraksta atzīmē 20. aprīli, kas neformāli nodēvēta par vispasaules marihuānas dienu. 
Par šī dienas nozīmi zālītes smēķētāju vidū ir daudz stāstu un leģendu. Bet lielākā daļa no tiem ir mīti. Numurs nav kriminālkodekss, tas nav datums, kad nomira slavens marihuānas cienītājs un tam nav sakara ar Boba Dilana dziesmu Rainy Day Women #12 & 35 (jo, 12 reizinot ar 35, iegūst skaitli 420). 

Visticamāk, “420” ideoloģijas izcelsmes stāsts ir datēts ar 1971. gadu. Reizi nedēļā draugu grupa no Sanrafaēlas vidusskolas satikās pie universitātes pilsētiņas statujas pulksten 16:20 (pēc sporta treniņiem), lai uzsmēķētu un meklētu nekoptu kaņepju augu, par kuru tika baumots, ka tas ir pamests tuvējā Pointreijesas mežā. Šo slepeno augu draugiem atrast neizdevās, taču leģenda par “420” palika. 

foto: AP/Scanpix
Ieraksts Sanrafaēlas vidusskolas vidusskolas avīzē 1974. gada vasarā par "420" jauniešiem

420 pasaulē

Visā pasaulē šo dienu atzīmē dažādi. Piemēram, šogad, svinot “420” svētkus, Maiks Taisons, bijušais profesionālais bokseris un kaņepju zīmola “Tyson 2.0” līdzdibinātājs pārņem slaveno Ņujorkas Taimskvēru. Uz viena no reklāmas stendiem īsi pirms plkst. 16.20 sāksies laika atskaite, lai visi kopā varētu nosvinēt “420” svētkus.  

Kā to atzīmē Latvijā

Latvijā marihuānas smēķēšana ir nelegāla, taču, neskatoties uz to, vairākas sabiedrībā zināmas personas nebaidās dalīties savos sociālajos tīklos ar attēliem, izmantojot tēmturi #420. Galvenais svinēšanas iemesls visā pasaulē ir, lai manifestētu marihuānas legalizēšanu vietās, kur tā ir aizliegta.