foto: BBC
Āda, kas brīdina pacientu: Lielbritānijā izmēginās metodi, kas palīdzēs orgānu transplantācijā
Ādas transplantāts, kas agrīni nosaka vai transplantācija noritējusi veiksmīgi
Pasaulē
2024. gada 17. aprīlis, 07:30

Āda, kas brīdina pacientu: Lielbritānijā izmēginās metodi, kas palīdzēs orgānu transplantācijā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/BBC

Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests sadarbībā ar Oksfordas Universitāti izmēģinās metodi, kā agrīni noteikt vai orgānu transplantācija ir notikusi veiksmīgi, ziņo BBC.

Dienests plāno ap 150 pacientiem, kuriem tiks veikta plaušu transplantācija, piešūt arī gabaliņu no orgāna donora ādas jeb transplantātu, lai savlaicīgi noteiktu vai pacienta ķermenis “neatgrūž” pārstādītos orgānus. Ja ķermenis nepieņem jauno orgānu, tad ādas paraugs to var parādīt pirms sākušās nopietnākas problēmas.  Šis projekts tiks īstenots, jo iepriekšējie šīs metodes izmēģinājumi ir bijuši sekmīgi un tas var palīdzēt novērst iespējamas komplikācijas laicīgāk.

Viens no pacientiem, kas saņēma  šādu ādas transplantātu ir 44 gadus vecais  Ādams Aldersons . Aldersonam bija rets vēža paveids un viņš šādu ādas gabaliņu saņēma pēc operācijas, kurā viņam tika pārstādīti astoņi jauni orgāni. Transplantāts viņam jau vairākkārt palīdzējis atveseļošanās procesā.

“Tā ir lieta, kas palīdz nomierināties. Es jūtos daudz drošāk, zinot, ka man ir rīks ar kura palīdzību es varu pateikt, kad sākušās problēmas pirms tās sāk palikt nopietnas. To gandrīz varētu salīdzināt ar eļlas lampiņu automašīnā. Reizē, man tas ir atgādinājums par to cik ļoti man ir paveicies.”, stāsta Aldersons.

43 gadus vecā Helēna Roupere ir viena no pacientēm, kam būs nepieciešama plaušu transplantācija. Viņa atzinīgi vērtē ideju vienlaikus veikt donora ādas transplantāciju. “Doma, ka es potenciāli varu noteikt vai ķermenis pieņem jauno orgānu, skatoties uz mazu ādas ielāpu manā rokā, ir ļoti iedrošinoša un palīdz nebaidīties no šīs pieredzes.”, viņa teica. Iespēja, ka pārstādītās plaušas radīs komplikācijas, diemžēl, ir diezgan liela. Ārsti var veikt  asins analīzes, plaušu paraugu testus un rentgenus, bet kamēr tiks noteikti rezultāti, problēma var būt pasliktinājusies .Tāpēc pētnieki ir priecīgi, ka atraduši vienkāršu  un acīmredzamu brīdinājumu.

Henks Giele, asociētais profesors Oksfordas universitātē, kurš specializējies plastiskā, rekonstruktīvā, transplantācijas un roku ķirurģijā,bija viens no cilvēkiem, kas pieskatīja šīs metodes izmēģinājumus. “Plaušas ir grūti pārstādīt veiksmīgi, jo tās, uzturoties ārpus ķermeņa, var viegli inficēties.” , viņš stāstīja. “Bieži vien ir grūti paredzēt, vai ķermenis reaģē uz infekciju vai nepieņem orgānu, jo agrīnajās stadijās šīs problēmas izpaužās līdzīgi, kaut gan ir ļoti atšķirīgas.”

Ādas transplantāts to mainīs. Ja uz tā tiek pamanīts iekaisums, tad ārstiem atliks paņemt paraugu no ādas, lai noteiktu vai ķermenis pieņem jaunās plaušas un, vajadzības gadījumā, pacients varēs savlaicīgi saņemt nepieciešamās zāles.