foto: REUTERS/SCANPIX
Piecus gadus ilgā restaurācija tuvojas beigām: kā tagad izskatās Parīzes Dievmātes katedrāle?
Parīzes Dievmātes katedrāle
Pasaulē
2024. gada 15. aprīlis, 12:24

Piecus gadus ilgā restaurācija tuvojas beigām: kā tagad izskatās Parīzes Dievmātes katedrāle?

Jauns.lv

Piecus gadus pēc postošā ugunsgrēka, Parīzes Dievmātes katedrāles atjaunošanas darbi tuvojas noslēgumam. Mērķis bija atjaunot katedrāli līdz Parīzes Olimpisko spēļu atklāšanas dienai, bet tagad termiņš ticis pārcelts uz šī gada 8.decembri.

Katedrāles restaurācija bijis laikietilpīgs un rūpīgs process. Degot dievnama jumtam, tā svina pārsegums bija atstājis melnus, toksiskus nosēdumus uz katedrāles sienām un senajiem vitrāžu logiem, kas bija jānotīra manuāli. Vitrāžas tika izceltas no to rāmjiem un attīrītas ar rokām. Tāpat bija nepieciešams no jauna izveidot jumta konstrukciju. Tas ticis veidots ar autentiskām viduslaiku metodēm. Brusas, spāres, savienojumi un citas jumta daļas tika tēstas ar tam laikam pielīdzināmiem instrumentiem.

foto: REUTERS/SCANPIX
Parīzes Dievmātes katedrāles centrālais tornis degšanas laikā un atjaunots
foto: REUTERS/SCANPIX
Katedrāle pēc ugunsgrēka (augšā) un restaurācijas darbu noslēgumā (lejā)

Arī baznīcas akmens sienas un griesti cieta ugunsgrēkā. Jumta velves draudēja sabrukt, tāpēc celtniekiem nācās izstrādāt un nostiprināt jumtu ar pagaidu velvēm, lai varētu droši labot esošo, trauslo jumta konstrukciju. Katedrāles fasādi  arī vajadzēja stiprināt, jo tā vairs nebija pietiekami stabila.

foto: AFP/Scanpix
Sastatnes ap katedrāli pamazām tiek novāktas
foto: AFP/Scanpix
Katedrāles centrālais tornis uzcelts no jauna
foto: frederic REGLAIN / Alamy/ Vida Press
Zem katedrāles jumta uzbūvēta konstrukcija tās atbalstam

Parīzes iedzīvotāji jau neilgi pēc katedrāles ugunsgrēka izteica vēlmi, ka katedrālei jābūt atjaunotai tieši tādai, kāda tā bija. Francijas prezidents Emanuels Makrons, katedrālei vēl degot, paziņoja, ka katedrāle tiks atjaunota. Katedrāle ir arī iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā, kas nozīmē, ka tā bija  jārestaurē ar līdzīgām metodēm, kā tā ir tikusi uzcelta. Vairāk nekā 500 iesaistītie darbinieki: celtnieki, restauratori un inženieri atzīst, ka tas ir bijis viņu mūža darbs un šāda iespēja viņu dzīvēs vairs neparādīsies.

Degšana, lai gan traģēdija, bija palīdzējusi atklāt lietas par Parīzes dievmētes katedrāli, kuras iepriekš bija paslēptas no acīm. Tika atrakti seni apbedījumi un detalizēti izpētīti gleznojumi uz stikla vitrāžām. Franču pētnieki atklāja, ka akmens konstrukciju satur kopā dzelzs skavas. Pēc analīžu rezultātiem šīs skavas ieliktas 12. gadsimtā, kas ir bijis baznīcas celtniecības sākumposms. Tas var padarīt Parīzes Dievmātes katedrāli par pasaulē vecāko baznīcas ēku ar šādu dzelzs konstrukciju.

foto: Cavan Images / Alamy/ Vida Press
Katedrāles fasāde un portāls
foto: Cavan Images / Alamy/ Vida Press
Parīzes Deivmātes katedrāles portāls

Parīzes Dievmātes katedrāles amatpersonas ziņo, ka katedrāles restaurācijā, līdz šim, ieguldīti 587 miljoni eiro. Pateicoties dāsnajiem ziedojumiem, nauda paliks pāri arī katedrāles labiekārtošanas projektiem.

Vēl šodien nav skaidrības par to, kas izraisīja postošo ugunsgrēku. Pie vainas varētu būt bijis īssavienojums vai neizdedzis izsmēķis. Francijas varasiestādes nav konkretizējušas šī negadījuma cēloni.