foto: REUTERS/SCANPIX
Kazahstānā aizturēts Krievijas pilsonis par vervēšanu
Almati, Kazahstāna
Pasaulē
2024. gada 13. aprīlis, 16:49

Kazahstānā aizturēts Krievijas pilsonis par vervēšanu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Kazahstāna sestdien paziņojusi, ka aizturējusi Krievijas pilsoni, kas tiek apsūdzēts par Tadžikistānas pilsoņu un bezpavalstnieku vervēšanu dalībai bruņotos konfliktos ārvalstīs.

Kazahstānas policija savā lietotnes "Telegram" kanālā pavēstījusi, ka Krievijas pilsonis aizturēts ceturtdien Almati, kur ieradies no Maskavas ar lidmašīnu.

Aizturētais bijis izsludināts starptautiskā meklēšanā kopš 2013.gada septembra par "Tadžikistānas pilsoņu un bezpavalstnieku nelikumīgu vervēšanu dalībai bruņotās vienībās, konfliktos un militārās operācijās trešajās valstīs". Policija piebildusi, ka tiek izskatīts jautājums par aizturētā izdošanu.

Aizturēšana notikusi trīs nedēļas pēc terorakta Piemaskavā esošajā koncertzālē "Crocus City Hall", kurā gāja bojā vismaz 143 cilvēki. Atbildību par šo uzbrukumu uzņēmies teroristiskais grupējums "Islāma valsts", un aizturētie, kas, kā apgalvo Krievijas varasiestādes, veikuši šo uzbrukumu, ir Tadžikistānas pilsoņi.

Tadžikistānas prezidents Emoli Rahmons gada sākumā paziņoja, ka kopš 2015.gada "Islāma valstij" pievienojušies 2300 tadžiki. Savukārt miljons tadžiku ik gadus dodas uz Krieviju kā viesstrādnieki. Savukārt Krievija cenšas rekrutēt neaizsargātos viesstrādniekus, īpaši Vidusāzijas valstu pilsoņus, nosūtīšanai karošanai uz Ukrainu.