Nigērijas izmeklētāji atgūst miljoniem eiro, kurus, iespējams, nobēdzinājusi atstādinātā "nabadzības ministre"
Beta Edu (ekrānuzņēmums no "X")
Pasaulē
2024. gada 9. aprīlis, 18:44

Nigērijas izmeklētāji atgūst miljoniem eiro, kurus, iespējams, nobēdzinājusi atstādinātā "nabadzības ministre"

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Nigērijas varas iestādēm ir izdevies atgūt 30 miljardus nairu (22,14 miljoni eiro), veicot izmeklēšanu pret atstādināto ministri ar ļoti zīmīgu amata nosaukumu — “humanitāro lietu un nabadzības mazināšanas ministri” Betu Edu.

Beta Edu, kurai bija jāgādā par trūkumcietējiem, visticamāk, bija sākusi tieši ar sevi, kad atklājās, ka viņa likusi uz privāto kontu pārskaitīt valsts naudu apmēram 589 tūkstošu eiro apmērā. Janvārī viņu atstādināja no amata, un valsts prezidents Bola Tinubu uzdeva veikt izmeklēšanu viņas vadītajā ministrijā. Kopā ar Edu tika atstādināta arī Nacionālās sociālo investīciju programmas pārvaldes (NSIPA) vadītāja Halima Šehu, bet pašas programmas darbība apturēta.

Edu noliedza jebkādu savu vainu, bet viņas birojs skaidroja, ka nauda pārskaitīta uz kontu, kas nav uz viņas vārda, un līdzekļi bijuši paredzēti “dotāciju piešķiršanai neaizsargātām grupām”.

Nigērijas Ekonomisko un finanšu noziegumu komisija (EFCC) paziņojusi, ka gandrīz sešu nedēļu izmeklēšanā atrasti daudzi ievērības vērti pavedieni. Komisijas vadītājs Ola Olukojede norādīja, ka pašlaik izmeklē vairāk nekā 50 banku kontus, kur atrasta novirzītā nauda. “Tā nav nekāda bērnu spēle. Lieta ir nopietna,” viņš paziņoja.

Olukojede apliecināja, ka atgūtā nauda jau ir federālās valdības rīcībā.

37 gadus vecā Edu bija jaunākā no Tinubu valdības ministriem un uzskatīta par viņa tuvu sabiedroto. Ministru padzīšana Nigērijā notiek reti, Edu bija pirmā, kas zaudējusi amatu pērn maijā apstiprinātajā valdībā.

Tēmas