Pasaulē
2024. gada 3. aprīlis, 15:22

Botsvāna draud uz Vāciju nosūtīt 20 tūkstošus ziloņu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Āfrikas dienvidos esošās Botsvānas prezidents politisko strīdu ar Vāciju pacēlis jaunā līmenī, piedraudot uz Vāciju nosūtīt 20 tūkstošus ziloņu. Šādi viņš reaģējis uz Vācijas Vides ministrijas ierosinājumu stingrāk ierobežot medību trofeju importu.

Botsvānas prezidents Mokvetsi Masisi vācu laikrakstam "Bild" apgalvoja, ka ziloņu medību ierobežošana padarīs bostvāniešus nabadzīgus, bet pašlaik ziloņu skaits esot tik liels, ka ar medībām nākas viņu populāciju uzturēt stabilu.

“Mēs gribētu piedāvāt Vācijai šādu dāvanu,” izteicās Masisi un uzsvēra, ka tas nav nekāds joks un viņš “nepieņems “nē” kā atbildi”. Vāciešiem vajadzētu “dzīvot kopā ar dzīvniekiem tieši tā, kā viņi mums māca to darīt,” izteicās Masisi.

Nesen Botsvānas dabas aizsardzības lietu ministrs Dumezveni Mthimhulu piedraudēja nosūtīt 10 tūkstošus ziloņu uz Londonas Haidparku, lai briti uz savas ādas izbaudītu sadzīvošanu ar šiem dzīvniekiem. “Dažās vietās šo zvēru ir vairāk nekā cilvēku. Viņi nogalina bērnus, kas trāpās viņu ceļā. Viņi sabradā un noēd fermeru kultūraugus, liekot afrikāņiem ciest badu,” paziņoja ministrs.

Botsvānā dzīvo vairāk nekā 130 tūkstoši ziloņu jeb apmēram trešdaļa pasaules populācijas. Bostvānas prezidents norādīja, ka ziloņu bari nodara plašus postījumus, noēd lauksaimniecības kultūras un mēdz nobradāt vietējos iedzīvotājus, vēsta BBC.

2014. gadā Botsvāna aizliedza medības trofeju dēļ, bet pēc pieciem gadiem atcēla aizliegumu, piekāpjoties vietējo kopienu spiedienam. Botsvāna un citas Āfrikas dienvidu valstis pelna ievērojamu naudu, ļaujot bagātajiem Rietumu tūristiem nošaut dzīvniekus un paņemt uz mājām viņu galvas vai ādu kā trofeju. Pašlaik Botsvāna piešķir ikgadējās medību kvotas, kas nodrošina pastāvīgus ienākumus vietējām kopienām, un tās varas iestādes uzsver, ka medību licenču piešķiršanu stingri kontrolē.

Lai nepieļautu ziloņu nekontrolētu savairošanos, savulaik Botsvāna nodevusi 8 tūkstošus ziloņu citām Āfrikas valstīm, piemēram, Angolai, un piedāvājusi vēl vairākus simtus Mozambikai.

Vācija ir Eiropas Savienībā lielākā Āfrikas ziloņu un citu zvēru medību trofeju importētāja, liecina “Humane Society International” 2021. gada dati. Vācijas Vides ministrijas pārstāve paziņoja, ka Botsvānas amatpersonas nav norādījušās nekādas problēmas par attiecībām ar Vāciju šajā jautājumā.

Vairākas valstis, tostarp Francija, Beļģija un Austrālija ir aizliegušas medību trofeju tirdzniecību. Martā Lielbritānijas parlamenta deputāti pauda atbalstu medību trofeju importa aizliegumam, taču attiecīgais likums vēl nav pieņemts. Konservatīvā partija 2019. gada parlamenta vēlēšanu programmā bija iekļāvusi šādu solījumu.