foto: EPA/Scanpix
Billija Ailiša, Nikija Mināža un vēl 200 mākslinieki pieprasa apturēt mākslīgā intelekta izmantošanu mūzikas radīšanā
Billija Eilisha
Pasaulē
2024. gada 3. aprīlis, 08:46

Billija Ailiša, Nikija Mināža un vēl 200 mākslinieki pieprasa apturēt mākslīgā intelekta izmantošanu mūzikas radīšanā

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv/LETA

Billija Ailiša, Nikija Mināža un Keitija Perija ir starp 200 māksliniekiem, kas aicina pārtraukt mākslīgā intelekta izmantošanu mūzikas industrijā. Atklātā vēstulē, viņi brīdina, ka mākslīgais intelekts iznīcinās mūzikas industriju, ja tas netiks pieskatīts.

"Mums ir jāaizsargājas pret mākslīgā intelekta izmantošanu, lai nozagtu mākslinieku balsis un līdzības," viņi ziņo un aicina tehnoloģiju uzņēmumus apņemties neizstrādāt mākslīgā intelekta mūzikas ģenerēšanas rīkus, "kas aizstāj dziesmu autoru un mākslinieku cilvēcisko mākslinieciskumu vai liedz mums taisnīgu atlīdzību par mūsu darbu".


Šie mākslinieki vēstulē, kas ievietota vietnē “Medium”, raksta, ka mākslīgais intelekts "pārkāps mūsu tiesības un noniecinās mākslinieku tiesības", ja tas tiks izmantots bezatbildīgi. Viņi ziņo, ka veids, kā mākslinieku darbs tiek izmantots dažu mākslīgā intelekta modeļu un sistēmu apmācīšanai, ir "uzbrukums cilvēka radošumam", un brīdināja, ka tas tiek izmantots, lai "pārkāptu radītāju tiesības un iznīcinātu mūzikas ekosistēmu".

“UK Music” vadītājs Toms Kīls sacīja, ka piekrīt to mākslinieku bažām, kuri uztraucas, ka viņu darbs tiek izmantots mākslīgā intelekta apmācīšanai bez viņu atļaujas. "Tas nozīmē mūzikas atmazgāšanu, un visiem uzņēmumiem, kas nodarbojas ar šo praksi, ir jāapstājas un jāpieiet atbildīgāk mūsu mūzikas industrijai," viņš teica. "Atbildīgākas pieejas pamatā jābūt tam, lai nodrošinātu, ka mākslinieki ir devuši savu piekrišanu un saņem atbilstošu atzinību un kompensāciju par savu darbu izmantošanu šajās sistēmās."


Mākslinieki, kas aptver dažādas radošās disciplīnas un žanrus, ir izteikušies par to, kā mākslīgais intelekts tiek izmantots pēdējo mēnešu laikā pēc tam, kad dziesma, kas atdarina Dreika un The Weeknd balsis, izplatījās tiešsaistē. Dreiks bija neapmierināts, ka dziesma ar balsi, kas izklausījās ļoti līdzīga viņam, bet patiesībā tika ģenerēta, izmantojot balss klonēšanas rīkus, parādījās vietnēs Spotify un Apple Music.


Kopš tā laika citi mākslinieki sākuši par to runāt. Stings BBC sacīja, ka, viņaprāt, mūziķi saskaras ar "cīņu", lai aizstāvētu savu darbu no mākslīgā intelekta radītām dziesmām. "Mūzikas pamatelementi pieder mums, cilvēkiem," viņš teica.

Taču ne visi mūziķi iebilst pret mākslīgā intelekta attīstību vai izmantošanu mūzikas industrijā. Dziedātāja un producente Grimes un dīdžejs Deivids Geta ir vieni no tiem, kas atbalsta šādu rīku izmantošanu. Grimes pat ir mudinājusi fanus un topošos mūziķus izmantot viņas balsi "bez sankcijām" un teica, ka viņa sadalīs honorārus par veiksmīgiem mākslīgā intelekta radītiem ierakstiem, kas izmanto viņas balsi.