foto: AP/Scanpix
Neredzīgie varēs dzirdēt Saules aptumsumu
Perkinsa Neredzīgo un vājredzīgo skolas (ASV, Masačūsetsa) tehnoloģiju menedžera palīdze Minha Ha izmēģina ierīci, kas ļauj dzirdēt Saules aptumsumu.
Pasaulē
2024. gada 1. aprīlis, 05:26

Neredzīgie varēs dzirdēt Saules aptumsumu

Ārzemju nodaļa

Jauns.lv

Kad 8. aprīlī virs Ziemeļamerikas būs Saules aptumsums, neredzīgie to varēs izdzirdēt. Speciāli viņiem radīta jauna ierīce “LightSound”.

Tā tapusi, sadarbojoties Hārvarda universitātes astronomei Elisonei Bjerilai un neredzīgajai zvaigžņu pētniecei Vandai Diasai-Mersedai. Kad Saule vēl būs spoža, skanēs augstas, maigas flautas skaņas, kad parādīsies Mēness ēna, ieskanēsies klarnete, tumsu atainos zemas, klikšķošas skaņas.

Puertoriko dzimusī Diasa-Merseda 2005. gadā sāka darbu ASV tieši pie kosmosa objektu radītā starojuma pārvēršanas skaņā. Patlaban viņa strādā Itālijā Eiropas Gravitācijas observatorijā un pārvērš astronomiskos datus audio formātā, lai analizētu likumsakarības savos pētījumos.

“LightSound” prototips pirmo reizi izmantots Saules aptumsuma laikā 2017. gadā ASV. Šogad plānots izplatīt vismaz 750 ierīces Meksikā, ASV un Kanādā vietās, kur notiks kolektīva aptumsuma vērošana. Kopā ar kolēģi Diasa-Merseda rīkojusi seminārus universitates un muzejos, apmācot ierīces izgatavošanā, un ievietojuši instrukciju savā mājaslapā.

“Debesis pieder visiem. Un, ja šis notikums ir pieejams pārējai pasaulei, tam jābūt pieejamam arī aklajiem,” saka Diasa-Merseda. “Es gribu, lai student varētu dzirdēt aptumsumu, dzirdēt zvaigznes.”

Vecāko klašu skolniece, vājredzīgā Jukija Heča no Ostinas Teksasā ar nepacietību gaida iespēju izdzirdēt aptumsumu. Viņu aizrauj kosmosa izpēte, un jauniete reiz cer kļūt par datorzinātnieci NASA.

Tikmēr Indiānas štata uzņēmums “Tactile Engineering” piedāvā planšeti “Cadence” mobilā telefona izmērā, kas paceļ un nolaiž punktus, ļaujot lasīt Braila rakstā, uztver grafikus, pat videoklipus un spēlēt spēles. Šī ierīce ļaus sajust, kā Mēness ēna slīd pāri Saulei.