foto: ekrānuzņēmums no video
"Kas ir šie četri vīrieši?" Navaļnija komanda videoklipos no terorakta saskatījusi ko dīvainu
Videoklipā no koncertzāles ir redzams, ka līdzīgos attālumos viens no otra, šajā telpā izvietojušies vienādi - zilā jakā un džinsos - ģērbti vīrieši.
Pasaulē
2024. gada 25. marts, 18:33

"Kas ir šie četri vīrieši?" Navaļnija komanda videoklipos no terorakta saskatījusi ko dīvainu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Versiju un pieņēmumu par to, kādos tieši apstākļos 22. martā "Crocus City Hall" notika slaktiņš, kļūst arvien vairāk. Šo to savdabīgu publicētajos aculiecinieku kadros ievērojusi noslepkavotā krievu opozicionāra Alekseja Navaļnija komanda.

Korupcijas apkarošanas fonda (KAF) pārstāvis Ivans Ždanovs, kurš ilgus gadus bija Navaļnija cīņubiedrs, sociālajos tīklos izcēlis kādu no mazāk zināmām niansēm, kura pamanīta "Crocus City Hall" safilmētajos kadros.

Videoklipā no koncertzāles ir redzams, ka līdzīgos attālumos viens no otra, šajā telpā izvietojušies vienādi - zilā jakā un džinsos - ģērbti vīrieši.

Atšķirībā no daudziem citiem, viņu uzvedība ir nosvērta, viņi sāk filmēt vēl pirms šaušanas sākuma un kādā brīdī viens no šiem indivīdiem mēģina vadīt pūļa uzvedību, sakot, lai tiek aiztaisītas izejas durvis.

Ždanovs pats gan versijas neizvirza - tā vietā viņš, šim raidījumam ierastā manierē, iesaka skatītājiem komentāros dalīties ar viedokli par to, kas varētu būt šie vīrieši.

Noprotams gan, ka šādā veidā tiek aicināts apsvērt teoriju, kuras pamatā ir pieņēmums, ka 22. marta slaktiņu organizējuši Krievijas specdienesti.

Te gan jāsaka, ka jebkādi pieņēmumi par iespējamiem specdienestu pārstāvjiem notikuma vietā "nelīmējas" kopā ar bijušā Krievijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (GRU) pulkveža, no Krievijas aizmukušā Igora Saļikova novērojumiem.

Saļikovs resursam "Gulagu.net" apgalvoja, ka, viņaprāt, un, balstoties viņam pieejamā informācijā, kuras avoti ir Krievijas specdienestos, šajā slaktiņā šāvēji bijuši neapmācīti un neprofesionāli rīkojušies ar triecienšautenēm.

Atliek vien minēt, vai jebkāds specdienestu plāns šādam uzbrukumam reāli varētu paredzēt šo dienestu pārstāvju klātbūtni, pat ar atpazīšanās zīmēm (vienots apģērbs), ja šāvēji ir neuzticami.

Par uzbrukumu Piemaskavā:

Jau vēstīts, ka 22. martā bruņoti uzbrucēji atklāja uguni koncertzālē "Crocus City Hall", kas atrodas Krasnogorskā, 22 kilometru attālumā no Maskavas centra. Apšaude sākās neilgi pirms rokgrupas "Piknik" koncerta, kam bija jāuzstājas kopā ar Ļeņingradas apgabala simfonisko orķestri. 

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ir apstiprinājusi 137 cilvēku bojāeju. Vainīgie tika notverti un aizturēti (kopā 11 cilvēki, no kuriem četri - šāvēji, Tadžikistānas izcelsmes) nākamās dienas pirmajā pusē un projām bija bēguši baltā "Renault" markas automobilī.

Uzmanību gan sev pievērsuši arī atbildīgie Krievijas dienesti, kuri, spriežot pēc pašu filmētiem, fotografētiem materiāliem, ir spīdzinājuši aizturētos. Publicēti ir materiāli, kuros redzams, kā drošībnieks aizturētajam nogriež un mēģina iebarot auss daļu. Pēcāk parādījies foto, kurā redzams, ka, domājams, kādā sporta zālē cits aizturētais tiek spīdzināts ar elektrošoku.

Tiek norādīts, ka šīs bildes publicētas ar acīmredzamu mērķi - demonstrēt šo attieksmi pret uzbrucējiem. Lieki piebilst, ka Rietumos šādu likumsargājošo iestāžu rīcību iedomāties būtu teju neiespējami.

Tiesas zālē uzbrucēji ieradās ar jaunām rētām uz sejas, kuru viņiem nebija aizturēšanas brīdī. Viens no teroristiem tika iestumts ratiņkrēslā un knapi izrādīja dzīvības pazīmes.

Tikmēr, pieprasot pasaules līdzjūtību, pati Krievija ne uz mirkli nav pārtraukusi pastrādāt savus ieplānotos teroraktus Ukrainā.

Kremļa armija joprojām bombardē šo valsti, nežēlojot arī civiliedzīvotājus un dižojoties par šo medijos, kuros tik ļoti nosoda un sēro par Piemaskavā notikušo.